Er bestaan heel wat verschillende soorten tuinen. Als je geluk hebt heeft jouw woning een tuin, misschien zelfs ook een voortuin. Maar dan komt er een moeilijke beslissing. Daarbij komt dat een mooie tuinaanleg een must is. Het is aan te raden om een tuinarchitect in te schakelen. Hij weet hoe hij jouw tuin moet ontwerpen. Om met de kleinste tuin te beginnen, jouw voortuin valt onmiddellijk in het oog. Voorbijgangers of bezoekers zien deze tuin eerst. Dan de achtertuin: de meest voorkomende soorten tuinen zijn de klassieke, met hagen versierde tuinen. Je kan ook gaan voor een moderne tuin, vooral als je een moderner huis hebt. Meestal worden hierbij slechts enkele soorten planten gebruikt. Woon je in een stedelijk gebied, dan heb je misschien een stadstuin. Deze is veelal relatief klein.
soorten tuinen
Enkele speciale soorten tuinen zijn bijvoorbeeld de Engelse cottage, een echte Japanse tuin of je kiest misschien voor een thematuin. Keuze genoeg, dus goed overwegen wat je wil!

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Een landelijke tuin

Een ander soort tuin is de landelijke tuin. Deze tuinen komen voor in een ruimer landschap. Jouw tuinarchitect zal je duidelijk maken dat bij het tuinontwerp zorg gedragen moet worden dat de landelijke tuin aanleunt bij de omliggende landschappen. Er zal dan ook gebruik gemaakt worden van dezelfde soorten beplanting die zich in de omliggende omgeving bevinden.

Kindvriendelijke tuinen

Heb jij een leuk gezinnetje, met kinderen? Overweeg dan zeker een tuinontwerp die kindvriendelijk is. De bedoeling van het laten aanleggen van dit soort tuinen is dat er een combinatie ontstaat waar zowel de ouders en familie of vrienden hun rust vinden en waar de kinderen zich kunnen uitleven. Een degelijke grasmat is een must. Ook hier is het aanspreken van een tuinarchitect op zijn plaats. Een kindvriendelijke tuin moet in de eerste plaats veilig zijn. Bij dit tuinontwerp zal de tuinarchitect rekening houden dat er geen scherpe hoeken en kanten te vinden zijn, veilige speeltoestellen enzovoort. Voor de ouders wordt een gezellig terras aangelegd, waar het heerlijk vertoeven is in de buitenlucht.
kindvriendelijke tuin

Wat kan je met een kleine tuin?

Is je groene oase eerder een kleine tuin, zoals een stadstuin, moet je niet treuren. Ook deze kan een goede tuinarchitect ontwerpen tot een gezellige plaats om uit te rusten na een zware dag. Deze tuinen kenmerken zich door hun afmetingen. Ze zijn meestal smal en lang. Het is de kunst om bij deze tuinaanleg te zorgen dat ze optisch groter lijken. Onderzoek of je de mogelijkheid hebt om een vijvertje te laten ontwerpen en eventueel wat muurbeplanting aan te leggen. Duidelijk een klus voor een tuinarchitect, vraag vrijblijvend offertes aan!

Japanse tuin

Een speciale soort is de Japanse ofwel de Zen-tuin. Die kan je best laten ontwerpen door een tuinarchitect. Bij dit tuinontwerp wordt de nadruk gelegd op rust. Typisch Oosters. Bij deze tuinaanleg komen vooral bonsai en bamboe tot hun recht. Als je de mogelijkheid hebt kan je ook opteren om stromend water aan te leggen, wat de rust bevordert. Helemaal af zou het zijn om een vijver te laten ontwerpen met koi-vissen. Als beplanting zal onder andere gekozen worden voor rode Japanse esdoorn en/of rododendrons. Tot slot wordt er ook veel met stenen gewerkt in deze tuinaanleg.
Japanse tuin

De verticale tuin, ideaal voor in de stad

Heb je geen tuin, maar wel een grote gevel, dan is aanleggen van een verticale- of geveltuin nog een oplossing. Jij kan mee een mooier straatbeeld creëren door eenvoudig enkele klimop of stokrozen aan te brengen. Er zijn wel regeltjes aan deze “tuin” verbonden. Je gevelbreedte is de maximum van de omvang van de muurbekleding. Ook moet er minstens 1,2m stoep open blijven. Houd daar dus rekening mee wanneer je plantenbakken plaatst tegen de gevel.

3 leuke ideeën voor een voortuin

Enkele leuke ideeën voor het laten ontwerpen van je voortuin: je kan kiezen voor een voortuin die aangelegd is met een sierlijk gangpad naar je huis. Je kan gras en tegels of kleine keien combineren om een exclusief uitzicht te krijgen. Draagt beplanting jouw voorkeur, kies dan voor het laten ontwerpen van een gevarieerd gamma aan planten. Dit kan een tuinarchitect voor jou ontwerpen. Het is zelfs mogelijk om – met de juiste keuze van planten – het hele jaar door een mooie kleurschakering te creëren. Zit je graag in je voortuin? Zorg dan voor een tuinontwerp waar veel gebruik gemaakt wordt van groen. Je kan gebruik maken van hagen die groen blijven. Op die manier heb je een onderhoudsvriendelijke voortuin, en kan je genieten van een oase van rust net buiten de deur.

tuin ontwerpen

Een onderhoudsvriendelijke achtertuin

Weinig of geen tijd? Geen groene vingers? Geen nood! Jouw tuinarchitect kan perfect een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen. Het meest voorkomende probleem in je achtertuin is het ontstaan van onkruid. Bij het tuinontwerp zal er rekening gehouden worden met het aanplanten van struiken en planten die weinig snoeiwerk behoeven. Tussen de struiken wordt in een onderhoudsvriendelijke tuin gebruik gemaakt van bodembedekkers. Op deze manier heeft onkruid veel minder kans om op te komen. Denk ook aan je gazon: een grote grasmat heeft ook onderhoud nodig. Overweeg een kleinere gazon of zelfs een grasmat in kunstgras.

Tot 40% minder betalen voor tuinwerken? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. Bespaar tot 40% op de kosten van tuinarchitecten, tuinaannemers en tuinmannen door de prijsoffertes van de verschillende bedrijven uit ons bestand naast elkaar neer te leggen. Via onze service kan je makkelijk en snel tot wel 6 prijsoffertes aanvragen van bedrijven uit jouw streek. Binnen 2 minuten geregeld en dus snel verdiend!