Een vijver in je tuin oogt zeer mooi en straalt rust uit. Je hebt ze in alle soorten: een actieve zwemvijver, een gewone tuinvijver, mooie siervijvers, enzovoort. Maar vijveraanleg vergt expertise en kan dus best uitbesteed worden. Inderdaad, een vijver aanleggen is meer dan een put graven en daar water inkappen. Je hebt om te beginnen de keuze te maken hoe het aanleggen gaat gebeuren. Er zijn verschillende opties: een kunststof vijverbak, folie, beton. Er zijn genoeg specialisten op de markt die je vijveraanleg verzorgen, voor én na. Aangeraden is een offerteaanvraag te doen en op die manier tot 3 offertes te krijgen die je kan vergelijken. Je spaart tot 40% uit op de kosten met een goede doordachte vergelijking. Bovendien is deze service gratis en vrijblijvend.
vijver aanleggen

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Ontwerp en planning

Zoals gezegd, een vijveraanleg is specialistenwerk. Eens je de keuze hebt gemaakt welke firma jouw vijver gaat aanleggen, moet je met hen overleggen wat je wilt. Ga je zelf aan de slag loop je kans dat het water troebel wordt, je vijverplanten niet lang overleven of je vijvervissen sterven. Veel heeft te maken met de juiste diepte. Wat ook belangrijk is, is dat je vijver genoeg zonlicht krijgt. Je kan uitgaan van 6 tot 8 uur zon per dag. Kies dus een geschikte plaats voor je vijver. Om verder te gaan over de diepte: Bij het aanleggen van een vijver mag de diepte niet overal hetzelfde zijn. Naargelang het soort vijvervis heb je een exacte diepte nodig. Vijverplanten hebben dan juist een mindere diepte nodig om te overleven. Algemeen kan je stellen dat een deel van je vijver een 80 cm diep moet zijn, een ander deel rond de 50 cm. Wens je moerasplanten, dan heb je een diepte nodig van rond de 20 cm. Allemaal belangrijke zaken om te bespreken voor je vijverontwerp.

Soorten vijvers

Er zijn verschillende soorten tuinvijvers die je kunt laten aanleggen door een tuinaannemer. De grootte van je tuin speelt een belangrijke rol in de keuze wat voor soort vijver moet nemen. Een natuurvijver of siervijver hoeft niet groot te zijn dus zou in vrijwel elke tuin passen. Voor een zwemvijver en koivijver heb je wel een grotere tuin nodig. We gaan nu in op enkele soorten vijvers.

Zwemvijvers

Heb je voldoende ruimte in je tuin en hou je niet van een plonsbad, dan is een zwemvijver ideaal. Voldoende ruimte is nodig om te kunnen zwemmen. Een zwemvijver vereist minstens een 30m². Je moet ook je zwempartij kunnen doen in gezond water. Een goed filtersysteem en het juiste pompdebiet is van cruciaal belang. Vraag raad aan de vijveraanlegger!
zwemvijver

Siervijvers

Wil je mooie vijverplanten en leuke vijvervissen, dan spreken we over een siervijver. De combinatie tussen de juiste vissen en planten is belangrijk in deze. Je wil immers niet dat je vijvervissen je planten gaan opeten. Punt is dus om de goede keuze te maken. Een siervijver kan ook allerlei groottes hebben.

Koivijvers

Hou je van de prachtige koi’s? Overweeg dan een koivijver aan te laten leggen. Een koi is een grote vis en heeft dus ruimte nodig. 10 kubieke meter is het minimum van je koivijver en ook de diepte is navenant: van 120cm tot 150cm! Let er ook op dat een koi een dure vijvervis is en veel verzorging nodig heeft. Dat wil zeggen: je koivijver moet optimaal in orde zijn. Een zeer goed filtersysteem is absoluut nodig. Je kan in je koivijver ook geen planten zetten want de vis eet deze vijverplanten gewoon op!
koivijver aanleggen

Natuurvijver

Heb je het niet zo op vissen dan kan je beslissen om alleen vijverplanten plaatsen. Deze vijveraanleg is dan een natuurvijver. De planten zorgen voor een groot deel dat je vijverwater netjes blijft, maar toch kan je best een filterinstallatie aanschaffen. Op die manier is helder water gegarandeerd.

Vijververlichting

Zeer mooi is het inrichten van je vijver met vijververlichting. Er is een breed gamma verkrijgbaar. Om er enkele te noemen: drijvende verlichting, onder water ingebouwde verlichting en vijververlichting zelfs op zonne-energie. Er is dus keuze genoeg en het maakt van je tuinvijver net dat ietsje extra meer. Zeker te overwegen!

vijveraanleg

Vijveronderhoud

Het spreekt voor zich: na de vijveraanleg heeft elke vijver zijn vijveronderhoud nodig. De éne al wat meer dan de andere. Na het aanleggen is het dus zaak om de juiste vijverbenodigdheden aan te schaffen. Het zal je niet verbazen dat een koivijver veruit het meeste onderhoud nodig heeft. Vijveronderhoud voor een natuurvijver is dan weer gemakkelijker. Je vijverplanten doen zelf veel. Onder de vijverbenodigdheden is dan bijvoorbeeld een pompinstallatie nodig. Aanleg en vijveronderhoud én water mag je in één adem noemen. Het belangrijkste onderdeel van je tuinvijver is immers … water. Regenwater en bronwater zijn absoluut niet geschikt! Regenwater is te vervuild en bronwater heeft heel weinig zuurstof. Het beste is om gewoon leidingwater gebruiken.

Kosten vijver aanleggen

Wat is nu een richtprijs voor het aanleggen van je vijver? De kosten hangen uiteraard af van welke soort tuinvijver je wil en ook de grootte speelt een rol. De prijs voor een zwemvijver is ronduit het duurste. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs tussen de €20.000,- en €40.000,-. Deze kosten zijn hoog omdat een zwemvijver groot moet zijn. Een geen al te grote koivijver kost je tussen de €4.000,- en €5.000,- . Uiteraard zonder de koi’s. Ga je voor iets simpeler zoals een siervijver dan zijn de kosten voor het aanleggen rond de €2.000,- à €3.000,-. Daar zijn dan de vissen en planten inbegrepen. Een natuurvijver aanleggen is het goedkoopste. De prijs schommelt tussen de €1.000,- en €2.000,-. Naargelang de filterinstallatie en vijverpomp die je nodig hebt, zijn de kosten voor een pomp €100,- tot €1.500,- en een filter hangt tussen de €100,- en €1.000.-.

Tot 40% minder betalen voor tuinwerken? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. Bespaar tot 40% op de kosten van tuinarchitecten, tuinaannemers en tuinmannen door de prijsoffertes van de verschillende bedrijven uit ons bestand naast elkaar neer te leggen. Via onze service kan je makkelijk en snel tot wel 6 prijsoffertes aanvragen van bedrijven uit jouw streek. Binnen 2 minuten geregeld en dus snel verdiend!