Niet is zo mooi en gezellig als een goed aangelegde tuin, met alles erop en eraan. Wat jouw tuin helemaal af maakt is de tuinverlichting. Genieten tijdens de zomer ’s avonds in je tuin. Met een goed aangelegde, weloverwogen tuinverlichting kan je zelfs tijdens de nazomer genieten van je terras. Maar we zeiden het al, weloverwogen, het sleutelwoord in het aanleggen van tuinverlichting. Veiligheid voor alles!

Daarbij komt ook: tuinverlichting is niet zomaar buitenverlichting. Het volstaat niet om een buitenlamp boven je tuintafel te laten branden. Er kan zoveel meer!

tuinverlichting aanleggen

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Een lichtplan (laten) maken

Alles begint bij een goed opgemaakt lichtplan. Per slot van rekening, je gaat buitenwerkzaamheden uitvoeren en je hebt, in vele gevallen, te maken met elektriciteit. Een lichtplan is een uitgetekend plan van je buitenverlichting, waar de verlichting komt, welke grondkabels je waar gaat leggen, de randapparatuur. Alles telt mee. Ook de buitenverlichting aanleggen op strategisch gekozen plaatsen is geen sinecure. Daarom is het beter om een tuinarchitect of een expert onder de arm te nemen.

Netspanning, laagspanning of zonne-energie?

Het kan perfect hoor, tuinverlichting aansluiten op de netspanning van 230 volt. Je moet alleen aan de veiligheid denken. 230 volt is de netspanning die gebruikt wordt in je ganse woning. Je kan dus je tuinverlichting aansluiten op dat stopcontact in de schuur of de garage, zo heb je weinig werk. Let wel: de grondkabel die je in de grond legt moet de juiste zijn. Hij moet bestand zijn tegen de 230 volt en de correcte bescherming hebben. Bovendien moet de grondkabel minstens een halve meter diep liggen. Vraag ernaar bij uw speciaalzaak of elektricien.

Misschien iets veiliger is het aanleggen van een 12 volt tuinverlichting. We spreken dan van laagspanning. Je behoeft geen diepte te graven van 50 cm. Je hebt bij een 12 volt installatie wel een transformator en buitenstopcontact nodig.

Wil je niets weten van 230 volt netspanning of 12 volt laagspanning, ga dan voor een tuinverlichting op zonne-energie. Overdag worden je lampen opgeladen door de zon. Wanneer het donkerder wordt, geven de buitenlampen hun energie terug in een sfeervolle buitenverlichting.
buitenverlichting

Zelf installeren of een vakman inschakelen?

Ben je zelf handig genoeg, dan kan je je buitenverlichting zelf aanleggen. Je hebt wel enige basiskennis van elektriciteit nodig. Je werkt per slot van rekening met de netspanning van 230 volt of de laagspanning van 12 volt. je moet weten wat ledlampen zijn, buitenlampen, schemersensoren, enzovoort. Je moet de juiste bekabeling voorzien. Ook je lichtplan moet duidelijk uitgetekend worden. Wanneer je aan vijververlichting gaat beginnen, dan valt de extra nadruk op veiligheid. Water en elektriciteit zijn geen beste maatjes! Misschien toch verstandig om deze klus uit te laten voeren door een specialist. Vraag vrijblijvend offertes aan!

Soorten tuinverlichting

Tuinlampen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. We geven een kleine opsomming welke tuinlampen best passen bij jouw keuze van buitenverlichting.

bodemverlichting in de tuin

Bodemverlichting

Wanneer we spreken over bodemverlichting, hebben we het over grondspots. Grondspots zijn een mooie variant om bijvoorbeeld vanaf de grond licht te laten schijnen op de bomen in je tuin. Met grondspots leg je de nadruk van je buitenverlichting van onder naar boven.

veiligheidsverlichting tuin aanleggen

Veiligheidsverlichting

Bij veiligheidsverlichting wordt de nadruk uiteraard gelegd op veiligheid. Hier worden meestal bewegingssensoren gebruikt. Wanneer er iets of iemand de sensor passeert gaat het licht aan. Deze soort verlichting bestaat doorgaans uit sterke lichtbronnen.

bovenverlichting tuin

Bovenverlichting

In tegenstelling tot bodemverlichting bestaat ook de bovenverlichting. De buitenlampen worden op schuttingen of in bomen geplaatst en accentueren zo jouw tuinplanten of dergelijk van bovenaf.

romantische tuinverlichting

Accent verlichting

Ben je ietwat romantisch aangelegd, raden we accent verlichting aan. Je kan perfect je mooie bloembakken, vijver, oprit dat extra accent geven door er tuinlampen op te laten schijnen.

Kosten tuinverlichting

Tuinverlichting is de kers op de taart in jouw tuin. Maar zoals met alles, dat heeft een prijskaartje. Er wordt gerekend dat per 5m² er een buitenlamp of spot moet aangelegd worden. Dit dient weloverwogen te worden. Teveel is teveel en te weinig is te weinig. Je tuinverlichting moet goed uitgebalanceerd zijn. Daarnaast hangt het er van af welke soort buitenverlichting je wil laten aanleggen. Het duurste is de tuinverlichting aangesloten op de netspanning van 230 volt. Verlichting op zonne-energie is het goedkoopste. Je profiteert immers mee van de zon, en die is tot nader order gratis. Het is ook mogelijk dat je een tuinverlichting wil combineren als een alarmsysteem. Dan heb je meestal een tijdschakelaar nodig, en dat kost je ongeveer €40,-

Enkele richtprijzen:

  • een set van 3 leds met spots kosten tussen de €60,- en €80,-
  • een elektrisch snoer met 10 lichtbollen kost je tussen de €22,- en €30,-
  • voor tuinverlichting met sensor betaal je per stuk tussen de €15,- en €35,-
  • een decoratief zonnepaneel kost je tussen €1,5,- tot €19,- per stuk
  • wil je een tuinverlichting met zonnepaneel en lichtketting, betaal je per snoer van 10 meter tussen de €16, – en €25,-

Tot 40% minder betalen voor tuinwerken? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. Bespaar tot 40% op de kosten van tuinarchitecten, tuinaannemers en tuinmannen door de prijsoffertes van de verschillende bedrijven uit ons bestand naast elkaar neer te leggen. Via onze service kan je makkelijk en snel tot wel 6 prijsoffertes aanvragen van bedrijven uit jouw streek. Binnen 2 minuten geregeld en dus snel verdiend!