Tuin-design.be – Veelgestelde vragen over tuinwerken in Zutendaal


tuinaanleg
Laat een tuinrenovatie uitvoeren of kies een nieuwe tuinaanleg in Zutendaal en geniet snel van je vernieuwde tuin! Schakel een tuinaannemer in voor de tuinaanleg of renovatie en je weet zeker dat alles op de juiste manier aangelegd wordt. Wat denk je bijvoorbeeld van mooie terrasbestrating met betontegels, een vijver of juist nieuwe beplanting?

Wil je meer weten over het aanleggen van tuinen of een tuinrenovatie? Lees dan snel verder! We geven je een handig overzicht van de mogelijkheden en natuurlijk de gemiddelde richtprijzen. Ook geven we je meer informatie over het inschakelen van een vakman en hoe je bespaart op de aanlegkosten!

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Tuinaanleg
Wil je een nieuwe tuin laten aanleggen? Een tuinaannemer verzorgt de tuinaanleg en houdt het budget in de gaten.

Spring direct naar:

Tuinontwerp
Wil je graag dat een tuinarchitect een tuinontwerp maakt voor jouw tuin? Slim, je zorgt voor een perfect eindresultaat.

Spring direct naar:

Tuinrenovatie
Voldoet je tuin niet aan je wensen? Met een tuinrenovatie kun je snel en goedkoop de tuin van je dromen creëren.

Spring direct naar:

Tuin aanleggen Zutendaal: van ontwerp tot uitvoering

Een nieuwe tuin aanleggen in Zutendaal begint altijd met een idee. Bespreek je wensen en eisen met de tuinspecialist voor het ontwerpen van een tuinontwerp. Voor het maken van een tuinontwerp is het ook altijd nodig om de tuin nauwkeurig op te meten.

Na het ontwerpen van je tuin, begint de aannemer met de voorbereidingen. Denk aan het verwijderen van de oude aanplanting en terrasbestrating, het afgraven van grond en het afzetten van de contouren met piketpaaltjes.

Vervolgens beginnen de tuinmannen met het leggen van tuinbestrating, het planten van bomen, struiken en andere planten en plaatsen ze elektriciteit voor verlichting. Ook eventuele tuinafsluiting of een vijver worden nauwkeurig geplaatst.

Wat kost een tuinaanleg in Zutendaal?

De kosten van een tuinaanleg in Zutendaal bestaan uit verschillende factoren. Bekijk de tabel voor meer prijsinformatie. De prijs per m² voor het leggen van straatwerk ligt bijvoorbeeld tussen de €40,- tot €100,- en de prijs per m² voor beplanting is ongeveer €10,- tot € 30,-. Besparen op de totaalprijs? Kies dan voor het inzaaien van gras. Dit heeft een prijs per m² van €5,- tot € 10,-.

Welke factoren zijn van invloed op de totaalprijs?

Een aantal factoren beïnvloeden de totaalprijs. Denk aan de grootte van de tuin, de materiaalkosten en de arbeidskosten. Vaak rekenen tuinmannen een kostprijs per uur, maar een vaste prijs per m² voor de tuinaanleg of tuinrenovatie is ook een optie. Ook het aantal tuinwerken beïnvloed de kostprijs.

Wat kost een tuin aanleggen?

ProductGemiddelde prijs*
Tuinontwerp€200,- tot € 900,-
Gras aanleggen€5,- tot € 10,- per m²
Beplanting aanbrengen€10,- tot € 30,- per m²
Straatwerk leggen€40,- tot €100,- per m²
Vijver aanleggen€1.000,- tot €40.000,-
Verlichting plaatsen€80,- tot € 100,- per m²
Houten vlonder plaatsen€60,- tot €120,- per m²
Schuttingen plaatsen€50,- tot €70,- er m²
Tuinhuisje€200,- tot €10.000,-
Pergola€800,- tot €5.000,-
Prieel€1.000,- tot €6.000,-
Houten terras€70,- tot €200,- per m²
Schutting€60,- tot €200,- per meter
*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan.

Prijsvoorbeelden tuinaanleg

Nieuwe tuin inclusief ontwerp: voor deze klant maakt de tuinarchitect een compleet ontwerp voor zijn tuin van 75 m². Het bestond voor 30 m² aan gazon, een terras van 20 m² en overkapping inclusief schuurtje voor de fietsen en het gereedschap. Het ontwerp kostte de klant €425,- en voor de aanleg van zijn tuin betaalde hij nog eens €140,- voor het gazon, €900,- voor de aanleg van het terras en €5.600,- voor de overkapping. De totaalprijs was €7.065,-
Nieuwe beplanting: voor deze klant was het belangrijk dat er meer groen in de oude tuin kwam. De expert maakte een beplantingsplan en plaatste 10 m² aan nieuwe planten. Daarnaast kwam er een klein gazon van 15 m² naast. De kosten voor de beplanting waren €200,- en voor het gazon betaalde de klant €150,-. Haar tuin kreeg voor in totaal €350,- een flinke metamorfose!

Professionele tuinaanleg in Zutendaal!

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Een nieuwe tuin aanleggen Zutendaal: de werkwijze

Een nieuwe tuin aanleggen in Zutendaal begint met het opmeten van de tuin en het uitzetten van de contouren van de indeling. Hiervoor gebruikt de vakman meestal piketpaaltjes. Het uitzetten van de tuinindeling is nodig voor de grondwerken en het verwijderen van oude planten en terrasbestrating. Andere benodigde tuinwerken zijn het aanleggen van gazon, bloemperken en tuinverlichting. Wil je een vijver? Dan moet er uiteraard ook veel grond afgegraven worden. Hieronder lees je meer over de tuinwerken.

1. Tuin opmeten en uitgraven

Voor het opmeten van de tuin gebruikt een tuinspecialist meestal een tuinmeter. Met een tuinmeter kan hij namelijk zeer precies alles meten. Na het meten zet de tuinman de contouren uit aan de hand van het tuinontwerp. Zo weet hij bijvoorbeeld precies waar het terras komt te liggen.

Zijn er veel grondwerken nodig?

Dat hangt helemaal af van de plannen. Wil je een nieuw terras? Dan is uitgraven van de grond nodig voor een goede fundering. Ook bij het aanleggen van een nieuwe vijver zijn er grondwerken nodig. Is het huidige grondsoort niet geschikt voor de bloementuin? Dan graaft de vakman het uit en plaatst hij nieuwe grond.

tuin aanleggen werkwijze

2. Grondverbetering

Grondverbetering houdt in dat een tuinman de grond stabiliseert of dat hij grondstoffen eraan toevoegt (bijvoorbeeld mest). Soms is het nodig om de grond te vervangen. Zo is zwarte grond meestal beter voor planten dan wit zand.

Waarom is een goede grond belangrijk?

Voor de groei van planten is het belangrijk dat ze in goede grond staan. Anders groeien ze niet goed of gaan ze zelfs snel dood. Het ligt aan de plantsoort welke grond geschikt is, denk hierbij aan klei, zandgrond of veen. Voor de groei is het ook belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen en zuurstof in de grond zitten.

Op zoek naar een tuinaannemer in Zutendaal?

Kies eenvoudig de beste specialist. Vul het offerteformulier in en bespaar!

3. Tuinverlichting

Een tuin is uiteraard niet compleet zonder mooie tuinverlichting. Het aanleggen van buitenverlichting vereist vakkennis en ervaring. Je wilt natuurlijk niet dat er kortsluiting veroorzaakt wordt door een verkeerde aanleg. Bedien je verlichting met een lichtschakelaar in je woning.

Wanneer je buitenverlichting wilt laten installeren, heb je de keuze uit vele soorten. Denk aan spotverlichting om een gedeelte van de tuin te verlichten, lampen langs het tuinpad en terraslampen. Door lampen op zonne-energie te plaatsen, is het niet nodig om elektriciteitskabels te leggen.

4. Gazon aanleggen

Voor een mooi grasveld is de ondergrond erg belangrijk. De vakman spit daarom eerst de grond goed om. Het is vaak nodig om de ondergrond tot 30 centimeter diepte om te spitten. Voor de groei is ook een goede zuurgraad nodig, daarom is het soms nodig om kalk toe te voegen.

Gras laten zaaien of grasmatten plaatsen?

Het is mogelijk om gras te laten zaaien, maar voor een sneller resultaat zijn grasmatten geschikter. De grasmatten worden op rollen geleverd en op maat gesneden door de tuinman. De kostprijs is vaak iets hoger, maar het leggen gaan zeer snel.

tuin laten bestraten

5. Bestrating aanleggen

Het mooiste is om te kiezen voor een bestratingsverband voor tuinbestrating. Denk hierbij aan een visgraat-, elleboog- of en wildverband. Dit is voornamelijk geschikt wanneer je kiest voor kleinere stenen. Tegenwoordig zien we ook vaak vierkante terrastegels van beton of natuursteen. Voordeel is dat het bestraten erg snel gaat en het een ruimtelijk effect geeft.

Kies uit één van de volgende steensoorten:

 • Terrastegels
 • Natuursteen
 • Betontegels
 • Keramische tegels
 • Waaltjes of klinkers
 • Koppelstones

6. Vijveraanleg

De meest geschikte tijd om een vijver aan te leggen is het voorjaar of het najaar. Eerst graaft de vakman de grond af. Soms wordt deze grond weer elders gebruikt in de tuin en anders wordt het afgevoerd. Hij brengt daarna bodembescherming (vijverfolie) aan en controleert of er nergens scherpe steentjes liggen. De vakman plaatst ook randafwerking en vult de vijver daarna met water. In het voorjaar kun je meteen waterplanten neerzetten. Wanneer je vijver in het najaar aangelegd wordt, is het verstandig om te wachten tot het voorjaar voor de aanleg van waterplanten.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

7. Beplanting plaatsen

Samen met de tuinspecialist bepaal je welke aanplanting je in je tuin wilt plaatsen. Houd bijvoorbeeld een kleurschema aan, zodat alles goed bij elkaar past. Wil je een onderhoudsvrije tuin? Kies dan voor vaste groene planten. Deze houden ook blad vast in de winter, zodat je niet allemaal blaadjes hoeft op te ruimen. De specialist houdt rekening met de ligging van de tuin, het zonlicht en de grondsoort bij het bepalen van geschikte beplantingssoorten.

Kies bijvoorbeeld voor:

 • Bomen
 • Struiken
 • Vaste planten en eenjarigen
 • Klimplanten
 • Coniferen en heesters
 • Waterplanten

8. Andere benodigde tuinwerken

Andere tuinwerken die de tuinman voor je uitvoert bij een tuinrenovatie of tuinaanleg is het afvoeren van oude terrasbestrating en aanplanting en het onderhouden van de tuin. Hij snoeit de bomen en struiken bij en haalt onkruid weg.

Tevens let de vakman op de afwatering in de tuin. Afwatering is belangrijk om te voorkomen dat er allemaal waterplassen blijven liggen op je terras na een fikse regenbui. Soms is het nodig om drainage aan te leggen om het overtollige water snel af te voeren.

Tuinaanleg Zutendaal: hier moet je op letten

Wil je je tuin renoveren of een nieuwe tuin laten aanleggen? Dan hebben wij nog een aantal tips voor je tuinaanleg in Zutendaal! Zo moet je weten wat voor soort grond je hebt, dit is namelijk belangrijk voor de keuze van de aanplanting. Ook moet je van tevoren bedenken of je een onderhoudsarme tuin wilt of een tuin die onderhoud vereist. Dit is niet alleen van invloed op de aanplanting, maar ook de tuinbestrating en eventueel het plaatsen van grind.

Een aantal punten waar je op moet letten:

 • Wat voor soort tuin wil je?
 • Wat is de ligging van de tuin en waar schijnt de zon?
 • Wil je een onderhoudsarme tuin?
 • Wat voor soort grond heb je in de tuin?
 • Wil je buitenverlichting laten installeren?
 • Welke beplanting wil je in de tuin laten planten?

tuinontwerp Zutendaal

Tuinontwerp Zutendaal

In een tuinontwerp in Zutendaal staat de indeling van de tuin aangegeven met alle afmetingen. Ook zet de tuinman in het tuinontwerp precies welke planten waar moet komen. Ook wordt de terrasbestrating en de tuinpaden duidelijk aangegeven. De specialist maakt een tuinontwerp aan de hand van je wensen en eisen.

Waarom is een tuinontwerp nodig?

Een tuinontwerp geeft je een goed beeld van je nieuwe tuin, maar is ook noodzakelijk voor het aanleggen. In het tuinontwerp staat namelijk alles wat de tuinmannen moeten weten. Denk aan de lichtpunten voor verlichting, de afmetingen, de bloementuin en waar het terras komt te liggen.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Wat kost een tuinontwerp?

De ontwerpkosten worden beïnvloed door de grootte van de tuin en je wensen. Gemiddeld kost het maken van een tuinontwerp voor een tuin tot 100 m² tussen de €200,- tot €500,-. Een iets grotere tuin tussen de 100 tot 200 vierkante meter kost gemiddeld €500,- tot €600,-. Het tekenen van een schetsontwerp heeft een gemiddelde kostprijs van €100,-. Het maken van een 3D-model is meestal iets duurder.

Welke overige kostenposten zijn er?

De totaalprijs is niet alleen afhankelijk van de grootte van de tuin en het ontwerpen van een schets, maar van nog meer factoren. Wil je bijvoorbeeld advies over de bouwkundige tekeningen? Houd dan rekening met een gemiddelde kostprijs van €100,-. Advies op locatie kost ongeveer €125,- tot €250,- en het opstellen van een beplantingsplan kost gemiddeld 50% van de totale ontwerpkosten.

Tuinontwerp kosten 2024

TuinontwerpGemiddelde kosten*
Ontwerp tot 100 m²€200,- tot €500,-
Ontwerp 100 – 200 m²€500,- tot €600,-
Ontwerp 200 – 400 m²€650,- tot €750,-
400m² tot 800m²€800,- tot €900,-
Kosten schetsontwerp€100,-
Beplantingsplan opstellen+50% van de ontwerpkosten
Administratiekosten€100,-
Advies (over 3D-ontwerp of bouwkundige tekeningen)€70,-
Advies op locatie€125,- tot €250,-
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De prijs is inclusief btw en arbeidskosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis offertes aan.

Een tuin ontwerpen door een tuinarchitect Zutendaal

Tuin ontwerpen? Laat het doen door een tuinarchitect in Zutendaal! Tuinarchitecten hebben belangrijke kennis en ervaring die nodig is bij het maken van een tuinontwerp. De expert weet als geen ander welke planten passen in je tuin en hoe je een grote tuin toch knus en gezellig kunt maken! Ook houden ze rekening met je eigen wensen. Wil je wel een groene tuin maar heb je geen groene vingers? Dan kiest de tuinarchitect planten die het hele jaar door groen zijn en weinig onderhoud nodig hebben!

Bovendien ben je altijd verzekerd van een uniek ontwerp en weet je zeker dat je tuin aan al je wensen voldoet.

Wat kost een tuinarchitect in Zutendaal?

Het gemiddelde uurtarief van een tuinarchitect in Zutendaal, is €50,- tot €150,- per uur. Dit loopt flink uiteen en hangt erg af van het soort tuinarchitect dat je inschakelt. Een zelfstandig tuinarchitect is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een vakman die werkt bij een groot bedrijf. Dat komt omdat een zelfstandige geen groot bedrijfspand hoeft te faciliteren. de kosten voor een zelfstandig tuinarchitect liggen doorgaans tussen de €50,- tot €75,- per uur. Bij een groot tuinbedrijf liggen de kosten sneller rond de €75,- tot €100,- per uur.

Kies je echt voor een gespecialiseerd tuinarchitect met veel ervaring? Dat kan nodig zijn bij een hele grote tuin of bij een specifieke stijl die je wilt ontwerpen. Houd dan rekening met prijzen tussen de €75,- tot €150,- per uur.

Tuinarchitect: prijs 2024

Type tuinarchitectGemiddelde uurtarief*
Zelfstandig tuinarchitect€50,- tot €75,-
Tuinarchitect bij groot bedrijf€75,- tot €100,-
Zeer ervaren tuinarchitect€75,- tot €150,-
*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven, die per tuinarchitect verschillen. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer tuinarchitect nodig?

Een tuinarchitect is nodig op het moment dat je een compleet nieuwe tuin wilt ontwerpen. Een tuinarchitect heeft over het algemeen meer specifieke kennis en ervaring dan een hovenier of een tuinman, waardoor je verzekerd bent van het beste tuinontwerp. Tuinarchitecten denken bijvoorbeeld na over de indeling van de tuin en maken een persoonlijk beplantingsplan en lichtplan voor de tuin. Ook helpen ze met het ontwerpen van een overkapping of tuinhuis die aan de wensen voldoet. De architect zorgt er bijvoorbeeld voor dat deze groot genoeg is of voldoende opbergruimte heeft.

Wil je een unieke tuin laten ontwerpen met de hulp van een vakman? Schakel dan zeker een tuinarchitect in.

Wat doet een tuinarchitect?

Benieuwd wat een tuinarchitect voor jou kan betekenen? Dit zijn de drie belangrijkste werkzaamheden:

 • 1. Tuinontwerp opstellen: bij het opstellen van een tuinontwerp gaat het over het opstellen van een uniek ontwerp, voor iedere tuin. Groot of klein! Ieder ontwerp is uniek en aangepast aan je persoonlijke voorkeuren.
 • 2. Beplantingsplan maken: een onderdeel van het ontwerpen van een tuin, is het opstellen van een beplantingsplan. Als je graag een groene tuin wilt, dan is dit heel waardevol! De tuinarchitect kijkt welke planten geschikt zijn voor jouw tuin en op welke plek ze het beste kunnen staan. Het aantal zonuren, de schaduw en je eigen liefde voor tuinonderhoud speelt hierin een rol.
 • 3. Openbare ruimtes ontwerpen: ook voor bedrijven kan een tuinarchitect waardevol zijn. Zij ontwerpen openbare ruimtes, zoals parken, begraafplaatsen of campussen. Dit maakt de openbare ruimte minder kaal en meer stijlvol.

Tuinarchitect in Zutendaal voor het realiseren van je droomtuin!

Kies eenvoudig de beste architect door prijsoffertes te vergelijken.

Tuinontwerp: realiseer jouw droomtuin in 3 stappen

Weet je al precies wat voor tuin je graag wilt? Bespreek dan al je wensen en eisen met de tuinarchitect voor het ontwerpen van een tuinontwerp. Weet je echter nog niet precies wat je graag wilt? Ook dan helpt de tuinarchitect je graag. Hij heeft vaak handige tips en ideeën voor je.

Het is handig om van tevoren te bepalen wat het budget is. Dan kan de tuinspecialist hier direct rekening mee houden. Sommige architecten gebruiken zelfs een 3D-model voor het ontwerpen. Wil je advies op locatie? Vraag dan of de tuinarchitect eerst langs komt.

Stap 1: Opmeting van de bestaande tuin

Het opmeten van de tuin is belangrijk voor het maken van een tuinontwerp. Hiervoor komt de vakman meestal langs bij je. Ook kan hij dan meteen kijken naar het soort grond of een bodemonderzoek doen. Wanneer je gaat renoveren, bekijkt de vakman ook meteen welke materialen en onderdelen er opnieuw gebruikt kunnen worden.

Stap 2: Voorontwerp en voorlopige kostprijs indicatie

Nadat de vakman alles opgemeten en geïnventariseerd heeft, begint hij met het ontwerpen. Hij maakt eerst een voorontwerp met daarbij een kostenoverzicht. Dit tuinontwerp geeft je al een goed beeld van de ideeën van de tuinarchitect.

Nadat de vakman het voorlopige tuinontwerp heeft gemaakt, gaat hij overleggen met je. Je kunt het tuinontwerp bekijken, aangeven wat je wel en niet mooi vindt of wat je graag nog zou willen veranderen.

Stap 3: Definitief ontwerp: offerte en plannen

Na het goedkeuren van het voorontwerp en het aangeven van de veranderingen, maakt de architect het definitieve tuinontwerp. Omdat hij dan precies weet welke werkzaamheden er uitgevoerd gaan worden en welk materiaal er nodig is, maakt hij ook een kostenoverzicht en prijsofferte.

tuinplan Zutendaal

Tuinplan en documentatie

Een tuinplan bestaat uit allerlei onderdelen en documentatie. Zo maakt de vakman een schets van je nieuwe tuin, maakt hij een aantal detailtekeningen en stelt hij de afmetingen op. Een tuinplan heeft ook altijd een bestek. Een bestek is een uitgebreide omschrijving van alle materialen die er nodig zijn, de tuinwerken en de technische details. Natuurlijk kan een kostenoverzicht niet ontbreken in het tuinontwerp. Zo weet je precies wat alles kost.

Lees verder om meer te weten te komen over alle documentatie.

Plannen en documentatie
 • Detailtekeningen – Tekeningen van gedeelte van tuinontwerp. Bijvoorbeeld van terras of de waterpartijen.
 • Matenplan – Plan met alle maten van de tuinbestrating, de tuinpaden, groenstukken en hekwerken.
 • Beplantingsplan – Met aanduiding van de planten en de hoeveelheden
 • Plantenlijst – Lijst van de te gebruiken planten met hun kenmerken (bijvoorbeeld: bloeikleur, bloeimaand, etc)
 • Lichtplan – Inventariseren welke verlichting nodig is, en hoe deze van stroom worden voorzien.
 • Kostenoverzicht – Gedetailleerde beschrijving van de tuinwerken met de kostprijs per onderdeel. Vraag nu kosteloos en vrijblijvend offertes aan.

Detailtekeningen

Met detailtekeningen krijg je een beter beeld van een aantal onderdelen van je tuin. De tuinspecialist maakt bijvoorbeeld een detailtekening van het bestratingsverband van de terrasbestrating. Detailtekeningen worden geschetst of gemaakt op een computer. Een tuinontwerp bestaat meestal uit één of meerdere detailtekeningen.

Matenplan

In het matenplan worden alle afmetingen opgenomen van je tuin. Denk aan de afmetingen van het terras, de breedte van het tuinpad en de maten van de groenstukken. Het is belangrijk dat het matenplan zeer nauwkeurig is, want aan de hand van dit plan worden alle afmetingen uitgezet.

Voordat een tuinspecialist een matenplan kan maken, moet hij de tuin meten. Soms is het mogelijk dat je dit zelf doet, maar vaak komt de specialist langs bij je. Dan weet je zeker dat de juiste afmetingen gebruikt worden.

Beplantingsplan

Een beplantingsplan is vaak onmisbaar in het complete plan. Wil je echter weinig tot geen planten? Dan is het uiteraard niet nodig om een uitgebreid beplantingsplan te maken. In het beplantingsplan staat precies aangegeven waar welke planten, bomen, struiken en bloemen komen.

Voordat een vakman een beplantingsplan maakt, bespreekt hij je wensen. Wat voor kleuren wil je bijvoorbeeld in de tuin? Wil je veel of weinig onderhouden? En wil je voornamelijk vaste planten of juist veel afwisseling.

Plantenlijst

De plantenlijst is een onderdeel van het beplantingsplan. In deze lijst staan alle planten die in de tuin komen. Ook wordt de precieze locatie van alle planten, bomen, struiken en bloemen aangegeven.

In de plantenlijst staat ook altijd aangegeven hoeveel beplanting er nodig is. Daarnaast is het heel handig als naslagwerk. Je weet namelijk precies waar welke aanplanting staat. Heb je nieuwe planten nodig? De officiële namen staan in de plantenlijst, dus die kunt er dan even bij pakken.

Lichtplan

Wil je ook buitenverlichting laten installeren? Schakel dan een specialist in voor het maken van een lichtplan. In het lichtplan staat precies aangegeven waar de lichtpunten en de lichtschakelaars komen en welke verlichting er geplaatst wordt. Het lichtplan wordt tijdens het aanleggen van de tuin gebruikt voor het leggen van elektriciteitskabels.

Buitenverlichting en inbraakverlichting?

Buitenverlichting is heel belangrijk voor de inbraakveiligheid. Meestal kiezen mensen ervoor om een buitenlamp met bewegingssensor te installeren. Dit heeft een afschrikkend effect.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Kostenoverzicht

Bij het maken van een tuinplan krijg je ook een uitgebreid kostenoverzicht. Zo weet je precies wat alles gaat kosten. In het overzicht staan alle kostenposten voor het renoveren of de tuinaanleg.

Het kostenoverzicht bestaat uit deze onderdelen:

 • Bestrating
 • Beplanting
 • Waterpartijen
 • Buitenverlichting
 • Hekwerken
 • Bouwwerken

tuininrichting Zutendaal

Een aangename tuininrichting: de mogelijkheden

Ga je je tuin renoveren of kies je voor een tuinaanleg? Dan kun je de tuininrichting helemaal naar je eigen wens veranderen. Voor welke soort tuin kies jij? Kies bijvoorbeeld voor een trendy tuin met strakke lijnen of juist een tuininrichting met ronde vormen en veel natuur. Vaak denken mensen direct aan de achtertuin bij de tuininrichting, maar vergeet de voortuin uiteraard ook niet! Lees verder om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

De voortuin: het visitekaartje van je woning

Het eerste wat mensen van je huis zien is je voortuin. Belangrijk dus dat deze er netjes en verzorgd uitziet. Voor voortuinen wordt vaak tuininrichting met een combinatie gemaakt van groen met grind of tuinbestrating. Laat bijvoorbeeld de opritbestrating overlopen in de voortuin voor een mooi geheel. Voordeel van grind is dat het weinig onderhoud vereist. Bomen en planten doen ook veel voor de privacy, want ze voorkomen dat mensen gemakkelijk naar binnen kunnen kijken door de ramen vanaf de straat.

Effectiviteit in een kleine achtertuin

In een kleine achtertuin is het ontwerp zeer belangrijk. Met een praktische indeling maak je namelijk optimaal gebruik van je achtertuin. De vakman heeft bij het ontwerpen handige tips om efficiënt om te gaan met de beschikbare ruimte. Voor een ruimtelijk gevoel is het belangrijk om de tuin niet te vol te zetten.

Kleinere achtertuinen komen veel voor in dichtbebouwde gebieden. Vaak heb je daar ook veel last van inkijk door de buren. Plaats daarom tuininrichting met een pergola, afscheiding met klimplanten of een aantal kleinere bomen voor meer privacy.

Diversiteit in een grote tuin

Heb je een grotere tuin? Dan heb je vaak meer mogelijkheden dan in een kleinere tuin. Doordat je meer ruimte hebt, is het bijvoorbeeld mogelijk om tuin op te delen in verschillende gedeeltes. Leg bijvoorbeeld twee terrassen aan met een tuinpad, een mooi grasveld en in het midden een vijver.

In een grotere tuin is het ook erg mooi om te werken met hoogteverschillen. Kies bijvoorbeeld voor een terras in een zitkuil. Door gebruik te maken van hoogteverschillen en verschillende gedeeltes, deel je de tuin op. Hierdoor lijkt het vaak ook iets kleiner en gezelliger.

Een Oosterse tuin om tot rust te komen

Wil je echt tot rust komen in je tuin? Kies dan voor een Oosterse tuin. Dit tuintype wordt ook wel een zen-tuin genoemd. Kenmerken van een Oosterse tuin zijn organische vormen, eenvoudigheid en verschillende planten- en boomsoorten. Oosterse tuinen hebben geen rechte en strakke lijnen, maar veel meer rondere vormen.

In een Oosterse tuin worden vaak verschillende beplatingssoorten gebruikt om er één geheel van te maken. Denk hierbij aan bomen met bloesem, een Japanse esdoor, rododendron en blauwe regen. Natuurlijk mag je bamboe niet vergeten in een zen-tuin.

klassieke tuin

Een klassieke tuin

Kenmerken van een klassieke tuin zijn symmetrie, lage heggen (bijvoorbeeld heesters of buxus) en tuinpaden. Ook kiezen veel mensen voor het plaatsen van een mooi ornament of een waterpartij met fontein in deze tuininrichting. Maak bijvoorbeeld een hekwerk met een boog of plaats kleurrijke klimrozen. In deze tuinen zien we vaak veel snoeivormen, zoals bollen, piramides en bogen. Hierdoor vereist een klassieke tuin iets meer onderhoud. Een klassieke inrichting past zowel in een kleine als in een grote tuin.

Een smalle tuin breed laten lijken

Een smalle tuin kun je door een aantal handige trucjes breder laten lijken. Een recht pad naar achteren benadrukt bijvoorbeeld de smalle tuin en de lengte. Kies daarom voor een slingerend tuinpad. Ook helpt het om de tuin op te delen in verschillende gedeeltes en hoogteverschillen te gebruiken. De nadruk wordt dan niet meer gelegd op de lengte van de tuin.

Landelijke tuin aanleggen

Landelijke tuinen staat bekend om de natuurlijke uitstraling en eenvoud. Vaak worden er afscheidingen gebruikt gemaakt van buxus. Deze tuinen kunnen veel symmetrie hebben, maar ook organische vormen zijn een optie. Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Mensen denken vaak ten onrechte dat landelijke tuinen veel werk vereisen, maar ook een landelijke tuin kan onderhoudsarm zijn. De tuinarchitect geeft je graag deskundig advies over de mogelijkheden.

De moderne tuininrichting

Een moderne tuininrichting heeft strakke en rechte lijnen. In een moderne tuin wordt er tevens meestal niet gekozen voor veel planten en bomen. De tuinaannamer gebruikt voor deze tuininrichting vaak verschillende materialen, denk aan hout en allerlei steensoorten.

Dit past goed in een moderne tuininrichting:

 • Grote terrastegels
 • Rechte vijver
 • Verschillende materialen
 • Overkapping over het terras
 • Weinig beplanting
 • Strakke afscheidingen

Een groene stadstuin

Een stadstuin is meestal erg klein en heeft veel inkijk. Toch kun je met het inrichten van zo’n stadstuin meer dan je misschien in eerste instantie denkt. In een kleinere stadstuin kun je niet alles kwijt, bepaal daarom van tevoren wat jij belangrijk vindt. Door een kleine bank te plaatsen in plaats van grotere stoelen houd je bijvoorbeeld al meer ruimte over.

Wat is een verticale tuin?

Een verticale tuin bestaat uit aanplanting dat met speciale matten tegen een schutting of een muur wordt geplaatst. Het wordt daarom ook wel een plantenmuur genoemd. Met een verticale tuin kun je veel planten, kruiden en bloemen kwijt. Bovendien ziet het er erg mooi uit.

onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

Heb je geen zin in veel onderhouden? Dan is het uiteraard een optie om een onderhoudsvriendelijke tuin aan te laten leggen. De vakman geeft je graag advies over de opties. Kies bijvoorbeeld voor grind met een worteldoek eronder. De worteldoek voorkomt de groei van onkruid tussen de steentjes.

Kies ook voor wintergroene planten en bomen. Deze laten in de herfst en winter gen bladeren los en blijven het hele jaar groen. Zo ziet je tuin er mooi uit en hoef je geen bladeren op te ruimen. Laat geen eenjarige planten in je tuin zetten, deze moet je namelijk steeds vervangen.

Door bodembedekkers te planten, ziet je tuin er netjes uit en je voorkomt de groei van onkruid. Bodembedekkers bedekken een groot gedeelte en groeien bovendien goed in de schaduw.

Een budgetvriendelijke tuin aanleggen en inrichten? 5 handige tips!

Ook als je de tuinaanleg of tuinrenovatie zo budgetvriendelijk mogelijk wilt houden, heb je verschillende mogelijkheden voor het inrichten. Wij hebben daarom nog een aantal tips voor je opgesteld die je helpen om het budget voor het inrichten zo laag mogelijk te houden.

Onze tips:

 1. Plaats geen dure afscheidingen, maar kies voor mooie klimplanten tegen betongaas.
 2. Gebruik materialen en onderdelen van de tuin opnieuw om te besparen op de materiaalkosten.
 3. Kies voor het inrichten met planten die meerdere seizoenen meegaan.
 4. Laat geen nieuwe achter- en voortuin aanleggen, maar kies voor renoveren.
 5. Maak van tevoren een lijst met je wensen en wat je eventueel later kunt doen als het toch te duur wordt.

Tuinrenovatie: een make-over voor jouw tuin

Met een tuinrenovatie in Zutendaal knap je een gedeelte of de complete tuin helemaal op. Je vernieuwt als het ware je tuin. De mogelijkheden met een tuinrenovatie zijn eindeloos. Voordeel is dat je het zo duur kunt maken als je zelf wit. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan het aanleggen van een geheel nieuwe tuin. Ook met een kleine tuinrenovatie verander je veel en krijg je je droomtuin.

Kleine tuinrenovatie

Een kleine tuinrenovatie heeft niets te maken met de grootte van je tuin, maar juist met tuinwerken. Met een kleinere renovatie pas je namelijk een aantal kleine dingen aan in je tuin. Kies bijvoorbeeld voor mooie terrasbestrating, vernieuw de beplanting of laat verlichting aanleggen. Met een kleine renovatie worden er geen aanpassingen gedaan aan de indeling.

Grote tuinrenovatie

Met een grotere tuinrenovatie knap je meer aan in je tuin. Vaak zien we bij het renoveren dat alle terrasbestrating en beplanting vernieuwd worden. Ook is het mogelijk om een paar aanpassingen te doen aan de indeling. Maak de tuin helemaal af met een mooie pergola of plaats een zonnescherm voor het creëren van schaduw over je terras.

De luxe tuinrenovatie

Met een luxe tuinrenovatie heb je veel mogelijkheden. De kosten liggen vaak wel wat hoger, doordat er meer tuinwerken uitgevoerd worden. Ook gebruikt de vakman meestal duurdere materialen, zoals hardhout en natuursteen. Bij deze tuinrenovatie vernieuwt de tuinaannemer de terrasbestrating, tuinbeplanting en uiteraard de verlichting. Ook het plaatsen van een schuurtje of overkapping zien we vaak bij een luxe renovatie.

7 redenen om te kiezen voor een tuinrenovatie in Zutendaal

Helemaal niet tevreden met je tuin? Kies dan voor renoveren! Door te renoveren is er veel mogelijk. Knap bijvoorbeeld een aantal onderdelen op of pak de gehele tuin aan. Voordeel is dat het goedkoper is dan een tuinaanleg, want de huidige materialen worden vaak opnieuw gebruikt. Hierdoor bespaar je op de materiaalkosten. Daarnaast kost het renoveren minder tijd dan het aanleggen van nieuwe tuinen.

Kies voor renoveren en profiteer van de voordelen!

 1. Een tuinrenovatie is goedkoper dan het aanleggen van een nieuwe tuin.
 2. Het renoveren van een tuin neemt minder tijd in beslag dan een tuinaanleg.
 3. Vernieuw de bestrating van je terras en tuinpaden.
 4. Laat verwilderde beplanting verwijderen.
 5. Kies voor een nieuwe stijl dat perfect bij je huis in past.
 6. Knap het verkleurde grasveld weer helemaal op.
 7. Je tuin ziet er na het renoveren als nieuw uit.

Tuinaanleg in Zutendaal of tuinrenovatie?

Wil je de complete tuin op laten knappen? Of heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is het nodig om een nieuwe tuin aan te laten leggen. De werkzaamheden van een tuinaanleg in Zutendaal nemen enige tijd in beslag, afhankelijk van je persoonlijke wensen en de grootte van de tuin.

Wat is een tuinrenovatie?

Met een tuinrenovatie worden een aantal onderdelen van de tuin opgeknapt. De vakman gebruikt vaak de huidige materialen opnieuw en daarom is een renovatie een stuk goedkoper dan de aanleg van een compleet nieuwe tuin. Zelfs met het renoveren van een aantal kleinere dingen in de tuin verander je al veel. Denk aan nieuwe planten, terrasbestrating of mooie buitenverlichting.

tuinonderhoud Zutendaal

Tuinonderhoud

Iedere tuin vraag onderhoud. Een onderhoudsarme tuin vergt iets minder onderhoud, maar alsnog moet je regelmatig even de tuin in om bladeren op te ruimen, het gras te maaien of om een boom te snoeien. Met tuinonderhoud houd je de plantengroei in toom, ziet je tuin er netjes uit en verleng je de levensduur van tuinonderdelen. Onkruid is bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor de levensduur van tuinbestrating.

Wat kost tuinonderhoud?

Het uurtarief van een tuinarchitect ligt tussen de €35,- en de €50,-. Een duurdere tuinman heeft vaak meer ervaring. Gemiddeld kost onderhoud €35,- per uur. Hoelang de tuinarchitect bezig is, is afhankelijk van de grootte van de tuin, hoeveel er gesnoeid moet worden en welke werkzaamheden je de tuinarchitect nog meer wilt laten doen. Bekijk de tabel voor nog meer prijsinformatie.

Kiezen voor een vaste totaalprijs of een uurtarief?

Een tuinman rekent vaak een uurtarief, maar soms wordt er in plaats van een uurtarief een vaste totaalprijs afgesproken. Dit zien we vaak bij grotere projecten. Voordeel van een vast tarief is dat je van tevoren precies weet hoe duur het wordt en dat je niet te maken hebt met onverwachte hogere kosten.

Tuinonderhoud prijzen 2024

TuinonderhoudGemiddelde kosten*
Tuinman€ 35 – € 50 per uur
Grote onderhoudsbeurt voor een gemiddelde tuin (alles inclusief)€800,- tot €1.000,-
Algemeen tuinonderhoud€35,- per uur
Snoeiwerken€35,- per uur
Boom kappen€45,- tot €50,- per uur
Boomstronken verwijderen€65,- tot €80,- per uur
Afvoeren snoeiafval€10,- per uur
Gazon onderhouden: maaien€25,- per 100m²
Gazon onderhouden: verticuteren€100,- per 100m²
Kant snijden€1,- per meter
Schuttingen onderhouden€20,- tot €30,- per schutting
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per uur. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan.

Besparen op tuinwerken in Zutendaal?

Schakel een tuinbedrijf in en bespaar op de kosten!

Certificaten tuinarchitect Zutendaal

Wanneer je offertes ontvangt van een tuinarchitect in Zutendaal kun je onder andere letten op keurmerken of certificaten. Voorbeelden zijn het VCA-certificaat en het BeSaCC-systeem (Belgian Safety Criteria for Contractors). Het BeSaCC-systeem is ontwikkeld door het Verbond van Belgische ondernemingen en richt zich op aannemers. Een onderneming krijgt een BeSaCC-attest wanneer ze voldoen aan de strenge eisen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Lees hier meer over op besacc-vca.be.

Zelf tuin aanleggen of uitbesteden aan een tuinaannemer?

Het aanleggen van een tuin of een tuinrenovatie is vaak zwaar werk en kost veel tijd. Geniet snel van je vernieuwde tuin door een tuinspecialist in te schakelen. Je weet bovendien zeker dat alles goed aangelegd wordt, dit is onder andere belangrijk voor het gebruik en de uitstraling. Wanneer je zelf de tuin gaat aanleggen of renoveren moet je bovendien allerlei gereedschap kopen en machines huren (denk aan een trilplaat of graafmachine).

Profiteer van de vakkennis en ervaring van een tuinspecialist!

 • De tuinwerken gaan een stuk sneller dan wanneer je het zelf zou doen.
 • Je hoeft geen zwaar werk uit te voeren.
 • Je weet zeker dat alles op de juiste manier aangelegd wordt.
 • Het is niet nodig om speciaal gereedschap te kopen of andere machines te huren.

Tuinadvies nodig? Schakel een tuinaannemer in!

Met een tuinaannemer krijg je deskundig advies over de mogelijkheden. Weet je bijvoorbeeld niet precies wat je wilt aanpassen met een renovatie? Of twijfel je over de tuinaanleg? Vraag een tuinspecialist om raad. De aannemer heeft veel vakkennis over de grondsoorten, plantensoorten en heeft handige tips voor je over de indeling.

Een aannemer geeft je graag over de volgende zaken advies:

 • De beste tijd om een gras in te zaaien.
 • Wat voor onderhoud er nodig is.
 • Welke terrastegels passen bij jouw woning.
 • Wanneer bomen en struiken gesnoeid moeten worden.
 • Hoe je een vijver in goede conditie houdt.

tuinaannemer Zutendaal

Een tuinaannemer in Zutendaal voor al je tuinwerken

De werkzaamheden van een tuinaannemer in Zutendaal zijn zeer divers. Zo maken ze moeiteloos een prachtig tuindesign, voeren ze grondwerken uit en leggen ze tuinbestrating aan. Ook het plaatsen van afsluitingen en andere hekwerken zijn geen probleem.

Met een tuinspecialist ben je verzekerd van een perfecte tuinaanleg of tuinrenovatie. De aannemer geeft je graag deskundig advies over de mogelijkheden. Zo weet de vakman precies welke bomen en planten geschikt zijn voor je tuin, welke grond er nodig is en welk onderhoud de tuin nodig heeft.

Een tuinaannemer voert de volgende tuinwerken graag voor je uit:

 • Ontwerpen van een tuin
 • Uitvoeren onderhoud en grondwerken
 • Aanleg terrasbestrating en tuinpaden
 • Aanleg vijvers en waterpartijen
 • Plaatsen afsluitingen
 • Installeren buitenverlichting

Tips om te besparen op de kosten

We hebben nog een aantal handige tips voor je om te besparen op de totaalprijs. Doe bijvoorbeeld een aantal klusjes zelf, zoals het verwijderen van oude beplanting en terrasbestrating. De tuinaannemer hoeft dit werk dan niet meer te doen en kan direct beginnen met de andere tuinwerken. De beste tip die wij je kunnen geven is het vergelijken van prijsoffertes. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Onze tips om te besparen:

 • Kies een goedkope tuinspecialist uit de regio om te besparen op de voorrijkosten.
 • Doe een aantal klusjes zelf, zoals het verwijderen van oude bestrating.
 • Vergelijk altijd de aanbiedingen van meerdere tuinspecialisten uit de regio.

De voordelen van onze offerteservice voor tuinaanleg en renovatie

Maak ook gebruik van onze offerteservice en je weet zeker dat je niet te veel betaalt voor het aanleggen van je tuin. Wist je dat elke specialist zijn eigen tarieven hanteert? Door te vergelijken krijg je dus niet alleen inzicht in de exacte prijzen, maar bespaar je ook op de totaalprijs. Het is niet nodig om allerlei bedrijven te contacteren voor een prijsopgaaf. Alleen het offerteformulier invullen is al genoeg. Je ontvangt snel een aantal scherp geprijsde offertes!

De belangrijkste voordelen van onze gratis offerteservice:

 • De prijsoffertes zijn geheel gratis en zonder verplichtingen.
 • Het kiezen van de beste specialist is heel eenvoudig.
 • Bespaar tot wel 40% op de totaalprijs voor renovatie of tuinaanleg.

tuinarchitect Zutendaal

Tuinaanleg Zutendaal? Gratis offertes vergelijken!

Wil je goedkoop een nieuwe tuin aanleggen? Of juist een tuinrenovatie laten uitvoeren? Krijg ook je droomtuin met een renovatie of tuinaanleg. Schakel een specialist in voor een perfect resultaat. De aannemer weet precies wat er mogelijk is en geeft je graag deskundig advies.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts in je regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Handig om te weten...

Werkzaamheden + laatste offerteaanvraag

Tuinafsluiting maken – Antwerpen
Beplantingswerken – Anderlecht
Bestratingswerken – Kortrijk
Binnentuinaanleg – Brugge
Tuinverlichting en beregening – Leuven
Grasveld aanleggen – Deurne
Ontwerp / advies – Hasselt
Algemeen nazorg eigen projecten – Vilvoorde
Boomverzorging – Aalter
Boom vellen – Gent
Hagen en snoeivormen – Tienen
Interieurbeplantingen – Tongeren
Mechanische onkruidbestrijding – Lokeren
Vijveraanleg – Oostende