Tuin-design.be – Veelgestelde vragen over tuinwerken in Sint-Andries


tuinaanleg

Interesse in tuinaanleg in Sint-Andries? Kies bijvoorbeeld voor een tuinaanleg van een landelijke tuin of juist een trendy uitstraling met rechte en strakke vormen. Of knap een aantal onderdelen van de tuin op met een tuinrenovatie. Denk hierbij aan nieuwe tuinbestrating, een vijver of een pergola voor schaduw op je terras.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de tuinaanleg en het renoveren van een tuin. Uiteraard geven we je ook een handig overzicht van de richtprijzen. Wil je weten hoe je bespaart op de aanlegkosten en waar je op moet letten bij het inschakelen van een tuinaannemer? Lees dan snel verder!

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Tuinaanleg
Wil je een nieuwe tuin laten aanleggen? Een tuinaannemer verzorgt de tuinaanleg en houdt het budget in de gaten.

Spring direct naar:

Tuinontwerp
Wil je graag dat een tuinarchitect een tuinontwerp maakt voor jouw tuin? Slim, je zorgt voor een perfect eindresultaat.

Spring direct naar:

Tuinrenovatie
Voldoet je tuin niet aan je wensen? Met een tuinrenovatie kun je snel en goedkoop de tuin van je dromen creëren.

Spring direct naar:

Tuin aanleggen Sint-Andries: van ontwerp tot uitvoering

Een tuin aanleggen in Sint-Andries bestaat uit een aantal stappen. Bespreek eerst je wensen en je eisen met de specialist. Wil je bijvoorbeeld een bloementuin, moestuin of meerdere terrassen? De tuinspecialist maakt een tuinontwerp van jouw droomtuin. Hiervoor meet hij ook de gehele tuin op.

Daarna is het tijd om voorbereidingen te treffen voor je nieuwe tuin. Denk aan het verwijderen van oude terrasbestrating of aanplanting en het afgraven van grond. De vakmannen zetten de nieuwe terrasbestrating af met piketpaaltjes en zorgen voor een goede fundering.

De vakmannen leggen eerst terrasbestrating en tuinpaden aan. Ook zorgen ze voor de aanleg van elektriciteit en plaatsen ze tuinafsluiting. Daarna planten ze bloemen, planten en bomen. Als laatste wordt de verlichting aangesloten.

tuin aanleggen Sint-Andries

Wat kost een tuinaanleg in Sint-Andries?

De prijstabel geeft je inzicht in de gemiddelde richtprijzen voor een tuinaanleg in Sint-Andries. Zoals je ziet bestaan er vele kostenposten. Wil je bijvoorbeeld een mooi grasveldje laten aanleggen? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs per m² van €5,- tot € 10,-. Beplanting heeft een prijs per m² van rond de €10,- tot € 30,-. Een vijver heb je al vanaf €1.000,- en een mooie pergola al vanaf €800,-.

Welke factoren beïnvloeden de totaalprijs?

De factoren die de totaalprijs beïnvloeden zijn de arbeidskosten, de tuinwerken die je wilt laten uitvoeren, de grootte van de tuin en het benodigde materiaal. Tegels van natuursteen zijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan betontegels. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden. Ook voor een goedkope tuinaanleg of tuinrenovatie zijn er veel opties!

Tuin aanleggen: kosten 2024

ProductGemiddelde prijs*
Tuinontwerp€200,- tot € 900,-
Gras aanleggen€5,- tot € 10,- per m²
Beplanting aanbrengen€10,- tot € 30,- per m²
Straatwerk leggen€40,- tot €100,- per m²
Vijver aanleggen€1.000,- tot €40.000,-
Verlichting plaatsen€80,- tot € 100,- per m²
Houten vlonder plaatsen€60,- tot €120,- per m²
Schuttingen plaatsen€50,- tot €70,- er m²
Tuinhuisje€200,- tot €10.000,-
Pergola€800,- tot €5.000,-
Prieel€1.000,- tot €6.000,-
Houten terras€70,- tot €200,- per m²
Schutting€60,- tot €200,- per meter
*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan.

Prijsvoorbeelden tuinaanleg

Tuinontwerp en tuinaanleg: deze klant wilde een compleet nieuwe tuin aanleggen. De tuin was zo’n 120 m² groot en voorafgaand aan de werkzaamheden liet deze klant een tuinontwerp op maat maken. De tuin had een terras van 20 m², een gazon van in totaal 50 m² en daarnaast een prachtig bloemenbed van ongeveer 15 m². Op de rest van het oppervlak stond een schutting. Deze stond er al voor de tuinaanleg en is blijven staan. De klant betaalde €425,- voor een ontwerp op maat, €375,- voor de aanleg van het gazon en daarna nog eens €375,- voor het aanbrengen van de beplanting en zo’n €1.600,- voor de aanleg van het terras. De totaalprijs, inclusief het verwijderen van de oude tuin, was €4.275,-
Nieuwe tuin aanleggen: deze klant had een nieuw huis gekocht en wilde hiervoor een nieuwe tuin aanleggen. Om geld te besparen koos hij voor een groot gazon (100 m²) met een standaard terras van 35 m². Inclusief grondwerken koste deze tuinaanleg in totaal €3.400,-.

Besparen op de kosten van tuinaanleg in Sint-Andries?

Vergelijk dan offertes van meerdere specialisten en bespaar!

Tuin aanleggen Sint-Andries: de werkwijze

Laat je een tuin aanleggen in Sint-Andries? Als eerste wordt als eerste de complete tuin opgemeten. Vervolgens zetten de tuinmannen de indeling af, vaak gebruiken ze hiervoor piketpaaltjes. Dit is handig voor het afgraven van de tuin. Grondwerken zijn erg belangrijk voor het klaarmaken van de fundering voor terrasbestrating en uiteraard voor het beplanten. Hieronder lees je meer over de tuinwerken bij het aanleggen van een nieuwe tuin.

1. Tuin opmeten en uitgraven

De tuinaanleg in Sint-Andries begint met het opmeten van de tuin en het uitmeten van de indeling. De vakman zet precies uit waar de terrassen komen, waar je nieuwe vijver komt en wat de beplantingsstukken zijn.

Is grond uitgraven altijd nodig?

Dit is afhankelijk van je plannen en de grond. Wil je een vijver? Dan is het logisch dat hiervoor grond afgegraven moet worden, maar dit is vaak ook noodzakelijk voor tuinbestrating.

tuin aanleggen werkwijze

2. Grondverbetering

Soms is het nodig om de grond te verbeteren, bijvoorbeeld voor het goed laten groeien van planten. Grondverbetering houdt in dat de grond gestabiliseerd of vervangen wordt of dat er mest aan toegevoegd wordt.

Wat is goede grond?

Planten groeien goed in zuurstofrijk grond met voldoende voedingsstoffen. Sommige planten groeien beter op klei en andere weer op zandgrond of veen. De specialist bekijkt bij het beplanten welke grond er nodig is.

Tuinaannemer in Sint-Andries nodig?

Kies eenvoudig de beste specialist. Vul het offerteformulier in en bespaar!

3. Tuinverlichting

Je hebt de keuze uit verschillende soorten tuinverlichting. Denk hierbij aan bodem- of padverlichting, terraslampen, spotverlichting of lampen op zonne-energie. Wat denk je bijvoorbeeld van led-lampen langs een tuinpad of een spot op een boom. Voordeel van buitenlampen op zonne-energie is dat het niet nodig is om stroomsnoeren aan te leggen.

De vakman plaatst alle verlichting en sluit, waar nodig, ook de elektriciteitskabels aan. Uiteraard zorgt hij er ook voor dat de verlichting aangesloten is op een lichtschakelaar in je woning. Je kunt hierbij kiezen om alle verlichting met één schakelaar te bedienen of om meerdere schakelaars aan te sluiten.

4. Gazon aanleggen

Voor het aanleggen van een gazon spit de vakman de eerste 30 centimeter grond goed om. Hij verwijdert oude bomen, stenen en dergelijke en onkruid. Soms is bekalking nodig om een goede zuurgraad te krijgen. Dit is belangrijk voor de groei van je grasgazon. De vakman zorgt ervoor dat de grond mooi effen is en verdeelt dan graszaad over het grasveld.

Wil je zeer snel resultaat?

Kies dan voor het aanleggen van speciale grasmatten. Dit is duurder dan zaaien met graszaadjes, maar de aanleg kost zeer weinig tijd. Dit is ideaal bij het renoveren van tuinen.

tuin bestraten

5. Bestrating aanleggen

Een stratenmaker legt sten en tegels vaak in een legverband, bijvoorbeeld een visgraat-, elleboog- of een molenwiekverband. Hoe ingewikkelder het legverband, hoe langer het bestraten duurt. Bestraten met vierkante terrastegels graag een stuk sneller en is daarom goedkoper.

Welke steensoorten zijn geschikt voor tuinbestrating?

 • Terrastegels
 • Natuursteen
 • Betontegels
 • Keramische tegels
 • Waaltjes of klinkers
 • Koppelstones

6. Vijveraanleg

Waarom ook niet overwegen om een vijver te laten aanleggen. Je tuin is dan helemaal af! Bovendien oogt het niet alleen mooi, vijveraanleg heeft ook zijn voordelen. Je creëert namelijk een beetje een ecosysteem in je tuin. Maar let op, vijveraanleg is niet in een wip gebeurd. Er zijn vele zaken waar je moet op letten om het biologisch evenwicht te bewaren in en rond je vijver. Zo niet wordt je waterplas een zorgenkindje. Hieronder geven we kort weer waar je om moet denken, wil je meer weten? Lees ons uitgebreide artikel hier.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

7. Beplanting plaatsen

Uiteraard bepaal je samen met de specialist welke beplating je in je tuin laat planten bij de tuinaanleg in Sint-Andries. Bij renoveren of een tuinaanleg heb je de keuze uit vele beplantingssoorten. De vakman houdt hierbij rekening met het soort grond, de omgeving en het benodigde zonlicht. Heb je een vijver? Vergeet dan niet om een keuze te maken uit diverse waterplanten.

Veelgebruikte beplantingssoorten:

 • Bomen
 • Struiken
 • Vaste planten en eenjarigen
 • Klimplanten
 • Coniferen en heesters
 • Waterplanten

8. Andere benodigde tuinwerken

Bij de tuinaanleg is een goede afwatering ook erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat er waterplassen op je terras blijven liggen na een fikse regenbui.

Soms is het nodig om drainage aan te leggen onder de tuinbestrating of een afvoergoot die in verbinding staat met de riolering.

Andere tuinwerken zijn het snoeien van bomen en planten, verwijderen van oude tuinbeplanting, het aanleggen van waterpartijen en het plaatsen van afsluitingen.

Tuinaanleg Sint-Andries: hier moet je op letten

Bij een tuinaanleg in Sint-Andries zijn een aantal zaken erg belangrijk. Zo moet je bijvoorbeeld goed kijken wat voor soort grond je hebt voor het kiezen van de juiste beplanting. Ook is het handig om van tevoren te bedenken wat voor soort tuin je wilt. Bijvoorbeeld een onderhoudsvrije tuin, een tuin met veel aanplanting of een moderne, minimalistische tuin.

Dit zijn belangrijke aandachtspunten:

 • Soort tuin: heb je een moderne, landelijke of een stadstuin voor ogen.
 • Ligging van de tuin: is je tuin gericht op het oosten, westen, noorden of het zuiden. De ligging is handig om te weten waar je zon hebt en waar je schaduw wilt creëren.
 • Onderhoud: wil je veel of weinig onderhoud plegen aan je tuin.
 • Grond: wat voor soort grond heb je in je tuin. Deze informatie is noodzakelijk voor het beplantingsplan.
 • Verlichting: op welke plaatsen wil je graag buitenlampen installeren en zijn er hiervoor elektriciteitskabels nodig.
 • Beplanting: wat voor soort beplanting wil je, kleuren en onderhoud.

tuinontwerp Sint-Andries

Tuinontwerp Sint-Andries

De tuinaannemer begint bij een tuinaanleg altijd met het maken van een tuinontwerp in Sint-Andries. Hierbij gaat hij eerst met jou in overleg, zodat hij een goed beeld krijgt wat jij graag wilt. Uiteraard bespreekt hij ook je budget, dan houdt de aannemer hier rekening mee met het ontwerpen.

Wat staat er in het tuinontwerp?

In het tuinontwerp staat niet alleen de indeling van de tuin, maar ook welke planten en bloemen er gepland worden. Maak bijvoorbeeld van tevoren een kleurschema, zodat de specialist de beplanting hierop kan aanpassen. In het tuinontwerp staan ook de lichtpunten, exacte maten en welke steensoorten er gebruikt worden.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Wat kost een tuinontwerp?

Het maken van een tuindesign voor een tuin tot 100 vierkante meter kost gemiddeld €200,- tot €500,-. Hoe groter de tuin, hoe hoger de ontwerpkosten over het algemeen zijn. Zo kost een tuinontwerp voor een tuin van 100 tot 200 vierkante meter gemiddeld tussen de €500,- en de €600,-. De ontwerpkosten zijn ook afhankelijk van je persoonlijke wensen. Het tekenen van een schetsontwerp kost ongeveer €100,-.

Overige ontwerpkosten?

Met een 3D-ontwerp krijg je een goed beeld van de toekomstige droomtuin. Het ontwerpen van een 3D-model kost ongeveer €70,-. Wil je dat de tuinspecialist langskomt voor advies ter plaatse? Houd dan rekening met gemiddelde kostprijs van €125,- tot €250,-.

Tuinontwerp kosten 2024

TuinontwerpGemiddelde kosten*
Ontwerp tot 100 m²€200,- tot €500,-
Ontwerp 100 – 200 m²€500,- tot €600,-
Ontwerp 200 – 400 m²€650,- tot €750,-
400m² tot 800m²€800,- tot €900,-
Kosten schetsontwerp€100,-
Beplantingsplan opstellen+50% van de ontwerpkosten
Administratiekosten€100,-
Advies (over 3D-ontwerp of bouwkundige tekeningen)€70,-
Advies op locatie€125,- tot €250,-
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De prijs is inclusief btw en arbeidskosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis offertes aan.

Een tuin ontwerpen door een tuinarchitect Sint-Andries

Vaak denken mensen dat het ontwerpen van een tuin heel eenvoudig is. Toch is het verstandig om hiervoor een tuinarchitect uit Sint-Andries aan te nemen. De architect heeft veel ervaring met het ontwerpen en weet vaak precies wat er mogelijk is. De architecten zijn erg creatief en geven je ook nog handig advies over de mogelijkheden.

Profiteer van de kennis van een tuinarchitect!

Een tuinspecialist weet alles over grondsoorten, welke fundering er nodig is, welke bomen en platen geschikt zijn en hoe je een optimaal eindresultaat krijgt. Je wilt natuurlijk niet dat er bijvoorbeeld planten niet goed groeien, omdat ze niet genoeg zonlicht krijgen. Een architect houdt hier overal rekening mee met het ontwerpen van een tuinontwerp.

Wat kost een tuinarchitect in Sint-Andries?

Gemiddeld ligt het uurtarief van een tuinarchitect in Sint-Andries tussen de €50,- tot €150,-. De kosten zijn sterk afhankelijk van het type tuinarchitect dat je inschakelt. Kies je voor een zelfstandig of beginnend tuinarchitect dan ben je in de meeste gevallen het goedkoopst uit. De kosten liggen dan rond de €50,- tot €75,- per uur. Maar kies je voor een groot tuinbedrijf dan betaal je al snel €75,- tot €100,- per uur. Dat komt omdat grote bedrijven vaak duurder zijn dan zelfstandige vakmannen. Zelfstandigen hoeven immers niet een groot bedrijfspand en bedrijfswagens te faciliteren.

Gaat het om een complex tuinontwerp en schakel je hiervoor een zeer ervaren of gespecialiseerd tuinarchitect in? Dan kunnen de prijzen oplopen tot gemiddeld €75,- tot €150,- per uur.

Tuinarchitect: prijs 2024

Type tuinarchitectGemiddelde uurtarief*
Zelfstandig tuinarchitect€50,- tot €75,-
Tuinarchitect bij groot bedrijf€75,- tot €100,-
Zeer ervaren tuinarchitect€75,- tot €150,-
*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven, die per tuinarchitect verschillen. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer tuinarchitect nodig?

Voor het ontwerpen van jouw tuin schakel je een tuinaannemer of tuinarchitect in. Een tuinarchitect heeft net iets meer kennis en ervaring dan een tuinaannemer. Deze kennis komt van pas in het maken van een beplantingsplan, een lichtplan en het ontwerp zelf.

Stel dat je een heel groot stuk grond om je tuin hebt, en je deze toch knus en gezellig wil maken. Een tuinarchitect weet dan precies hoe de tuin in te richten zodat er knusse hoekjes ontstaan en er toch eenheid is tussen de hele tuin.

Het voordeel van een tuinarchitect in Sint-Andries is dat deze een tuin ontwerpt die voldoet aan je wensen en helemaal uniek is! Schakel dus een tuinarchitect in als je op zoek bent naar een unieke tuin, eenheid en een praktisch maar stijlvol ontwerp.

Wat doet een tuinarchitect?

Een tuinarchitect in Sint-Andries richt zich op verschillende taken. We spreken in het algemeen van deze drie belangrijke werkzaamheden:

 • 1. Tuinontwerpen opstellen: het opstellen van een ontwerp voor ieder type tuin, groot of klein. Elk ontwerp is uniek en voldoet aan je eigen persoonlijke wensen.
 • 2. Beplantingsplan maken: wilt je een groene tuin? De tuinarchitect kijkt welke planten, struiken of bomen geschikt zijn voor jouw tuin en op welke plek deze het meest tot hun recht komen. Hierbij houdt hij altijd rekening met het aantal zonuren en de schaduw.
 • 3. Openbare ruimtes ontwerpen: hierbij gaat het bijvoorbeeld over het ontwerpen van parken, campussen en begraafplaatsen. Een tuinarchitect kan dus ook iets voor jouw bedrijfstuin betekenen!

Laat je droomtuin ontwerpen door een tuinarchitect in Sint-Andries!

Kies eenvoudig de beste architect door prijsoffertes te vergelijken.

Tuinontwerp: realiseer jouw droomtuin in 3 stappen

Zit je met ideeën voor een nieuwe tuin? Is jouw tuin aan vernieuwing toe? De tuinarchitect zet jouw ideeën en wensen om in een uniek tuinontwerp dat aangepast is aan jouw persoonlijke smaak en budget. Maar hoe gaat een architect te werk? We hebben voor jou de volgende 3 stappen opgetekend.

Voordat de architect aan de slag gaat komt hij of zij langs voor een vrijblijvend gesprek zodat er een duidelijk beeld van de bestaande toestand de wensen en ideeën geschetst kan worden. Samen wordt er naar het budget gekeken en worden er enkele voorstellen gedaan voor de aanpak van jouw tuinproject.

Stap 1: Opmeting van de bestaande tuin

De bestaande tuin wordt opgemeten met (indien nodig) een inventarisatie van de te hergebruiken planten en terrassen. Eventueel wordt er een bodemonderzoek uitgevoerd. Nadien maakt de tuinarchitect een voorontwerp met voorlopige kostprijsberekening.

Stap 2: Voorontwerp en voorlopige kostprijs indicatie

Nadat de gegevens van de opmeting verwerkt zijn, wordt er een eerste schets op schaal gemaakt. Dit voorontwerp is de basis van jouw tuin met de belangrijkste lijnen en vormen, structuren, harde en zachte materialen. Aan de hand daarvan maakt een tuinarchitect een voorlopig overzicht van de tuinkosten.

Daarna bespreekt deze samen met jou het voorontwerp. Dit kan nog worden gewijzigd na opmerkingen, er wordt altijd rekening gehouden met het budget. Zodra de laatste aanpassingen aangebracht zijn wordt het definitieve tuinontwerp gemaakt.

Stap 3: Definitief ontwerp: offerte en plannen

Op basis van het goedgekeurde voorontwerp gaat de vakman het definitieve plan ontwerpen van de tuin gemaakt. Na de oplevering van het definitieve tuinontwerp heb je de nodige plannen en documentatie voor de aanleg van de tuin.

tuinplan Sint-Andries

Tuinplan en documentatie

Een tuinplan bestaat uit meerdere onderdelen. Denk hierbij aan detailtekeningen en een matenplan, maar ook een ontwerp voor de aanplanting. Daarnaast schrijft een ontwerper een bestek uit. Een bestek wordt ook wel een lastenboek genoemd en is een omschrijving van de plannen, de technische details en de benodigde materialen. Ook maakt de specialist een kostenoverzicht, zodat je precies weet wat alles gaat kosten.

Plannen en documentatie
 • Detailtekeningen – Tekeningen van gedeelte van tuinontwerp. Bijvoorbeeld van terras of de waterpartijen.
 • Matenplan – Plan met alle maten van de tuinbestrating, de tuinpaden, groenstukken en hekwerken.
 • Beplantingsplan – Met aanduiding van de planten en de hoeveelheden
 • Plantenlijst – Lijst van de te gebruiken planten met hun kenmerken (bijvoorbeeld: bloeikleur, bloeimaand, etc)
 • Lichtplan – Inventariseren welke verlichting nodig is, en hoe deze van stroom worden voorzien.
 • Kostenoverzicht – Gedetailleerde beschrijving van de tuinwerken met de kostprijs per onderdeel. Vraag nu kosteloos en vrijblijvend offertes aan.

Hieronder lees je meer over alle onderdelen van een tuinplan.

Detailtekeningen

Een tuinplan heeft vaak één of meerdere detailtekeningen. Denk hierbij aan een tekening van het terras of van de waterpartijen. De specialist maakt de detailtekeningen meestal op de computer. Met deze tekeningen krijg je een nog beter beeld van je toekomstige tuin.

Matenplan

Op het matenplan staan alle maten van de tuinbestrating, de tuinpaden, de groenstukken en hekwerken. De tuinmannen zetten de tuin af aan de hand van dit matenplan, dus het is zeer belangrijk dat dit nauwkeurig opgeschreven is.

Voor het maken van een matenplan is het noodzakelijk om eerst de gehele tuin op te meten. Dit kun je soms zelf doen, maar uiteraard is het ook mogelijk dat specialist bij je langskomt.

Beplantingsplan

Wil je ook tuinbeplanting laten aanleggen? In het ontwerp wordt precies aangegeven waar welke planten, bomen, struiken en bloemen komen te staan. Hierbij houdt de vakman rekening met het zonlicht, de hoogte van de planten en je persoonlijke wensen wat betreft kleuren.

Door planten en bomen met verschillende bloeiperiodes te kiezen, heb je op veel momenten in het jaren profijt van planten en bloemen die in bloei staan. Wil je weinig onderhoud? Geef dit aan bij de vakman. De vakman houdt hier dan rekening mee met het maken van het beplantingsplan.

Plantenlijst

In de plantenlijst staat precies aangegeven welke planten, bloemen, struiken en bomen er gepland gaan worden in je tuin. Daarnaast staat er bij hoeveel planten er nodig zijn en wat de locatie is.

De plantenlijst is ook handig voor naslagwerk. Dan kun je later altijd bekijken wanneer het tijd is om te gaan snoeien. Wil je later nog meer planten kopen? Pak de lijst er dan weer even bij, zodat je de precieze namen hebt.

Lichtplan

Een tuin is niet compleet zonder verlichting. Het zorgt niet alleen voor meer gezelligheid, maar zorgt er ook voor dat je goed kunt zien waar je loopt. Voor het lichtplan bekijkt de specialist verlichting nodig is en hoe deze van stroom worden voorzien. Moeten elektriciteitskabels aangelegd worden? Dan wordt dit nauwkeurig aangegeven in het lichtplan.

Is verlichting belangrijk voor inbraakveiligheid?

Ja zeker! Laat bijvoorbeeld een buitenlamp met een bewegingssensor installeren. Dit heeft een afschrikkend effect op eventuele inbrekers.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Kostenoverzicht

Uiteraard krijg je ook altijd een kostenoverzicht. Zo krijg je beter inzicht in de kostenposten van de tuinaanleg in Sint-Andries. De tuinspecialist geeft gedetailleerd aan waar de totaalprijs uit bestaat.

Dit zijn de belangrijkste kostenposten:

 • Bestrating
 • Beplanting
 • Waterpartijen
 • Buitenverlichting
 • Hekwerken
 • Bouwwerken

tuininrichting Sint-Andries

Een aangename tuininrichting: de mogelijkheden

Wanneer je een tuinrenovatie laat uitvoeren of een nieuwe tuin laat aanleggen, moet je uiteraard ook gaan nadenken over de tuininrichting. Wat voor soort tuin wil je bijvoorbeeld en hoe richt je je tuin zo efficiënt mogelijk in. Denk hierbij niet alleen aan de achtertuin, maar ook aan de voortuin en maak er een mooi geheel van. Een tuinaannemer in Sint-Andries helpt je hierbij! Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

De voortuin: het visitekaartje van je woning

De voortuin is, net als de voorgevel, het eerste wat iemand ziet wanneer hij of zij jouw huis of bedrijfspand bekijkt. Vooral voor bedrijven is het belangrijk dat de voorkant van het gebouw een nette en verzorgde tuininrichting hebben. Door de sociale controle die in veel wijken heerst, geldt ditzelfde voor een particuliere woning. Een nette tuin weerspiegelt de persoon, het aanleggen van je voortuin is dus belangrijk. Wanneer je zelf geen groene vingers/inspiratie/zin of kunde hebt om de voortuin zelf aan te pakken kan je een tuinspecialist inhuren om het voor je te doen.

Effectiviteit in een kleine achtertuin

Heb je een kleine achtertuin bij je woning? Dan is een praktische indeling erg belangrijk. Door efficiënt om te gaan met de ruimte, kun je er alles in kwijt wat je graag wilt. Vaak kiest men ervoor om niet te veel in de tuin te zetten, want dan oogt alles een stuk kleiner. Wil je een ruimtelijk gevoel? Kies dan voor lage planten.

We zien kleinere tuinen voornamelijk in dichtbebouwde gebieden. Om inkijk te voorkomen van buren zijn er diverse opties. Plaats bijvoorbeeld een mooie pergola, plaats een schutting met klimplanten of plaats een aantal bomen.

Diversiteit in een grote tuin

In een grotere tuin heb je veel meer mogelijkheden voor de tuininrichting dan in een kleine tuin. Je hebt meer ruimte, kunt andere keuzes maken en daarnaast zijn grotere bomen, hoge heggen en dergelijke een optie.

Een mooi effect krijg je door te hoogteverschil te creëren. Maak bijvoorbeeld een terras in een zitkuil. Het fijne van een grotere tuin is dat je diverse gedeeltes kunt maken. Denk aan terrassen, een vijver, mooi groot grasveld en een zitplek onder een pergola.

Een Oosterse tuin om tot rust te komen

Een Oosterse tuin wordt ook wel een zen-tuin genoemd. Bij een zen-tuin is het ontwerp zeer belangrijk. Rustig, organische vormen en eenvoudig zijn kenmerken van een Oosterse tuin. We zien vaak geen rechte lijnen en veel symmetrie in deze tuinen.

Geschikte planten- en boomsoorten zijn de Japanse esdoorn, bloesembomen, hartlelies, azalea en rododendron en blauwe regen. Uiteraard mag bamboe net ontbreken in je tuin.

klassieke tuin

Een klassieke tuin

In een klassieke tuin wordt vaak gebruik gemaakt van symmetrie, halfhoge heggen, tuinpaden en rondingen. Voor de hogere elementen in een klassieke tuin kiest een tuinspecialist meestal voor klimplanten, muurtjes en klimrozen. Soms denkt men ten onrechte dat een klassieke tuin altijd groot moet zijn, maar ook met een kleinere ruimtes heb je genoeg mogelijkheden voor een klassieke sfeer.

Een smalle tuin breed laten lijken

Heb je een smalle tuin? Dan hebben wij nog een aantal tips om deze breder te laten lijken. De eerste tip is om de tuin op te delen in verschillende gedeeltes. Ook hoogteverschillen helpen om de tuin minder smal te maken. De nadruk wordt dan namelijk niet op de lengte van de tuin gelegd. Verder helpt het om slingerend tuinpad aan te leggen in plaats van een recht pad.

Landelijke tuin aanleggen

Een landelijke tuin kenmerkt zich door de natuurlijke uitstraling en de eenvoud. Met een deze tuin kun je alle kanten op. Kies voor deze tuininrichting bijvoorbeeld voor strakke lijnen of juist een groot grasveld met een afscheiding van buxus. Waterpartijen, grote bomen en planten en ronde vormen passen ook uitstekend in een zo’n tuin.

Soms denkt men dat een dergelijke tuininrichting veel onderhoud vereist, maar dit is zeker niet het geval. Bespreek met je tuinarchitect de mogelijkheden voor een onderhoudsarme tuin.

De moderne tuininrichting

Wil je een tuin met strakke lijnen, minimalistisch en het gebruik van allerlei verschillende materialen? Kies dan voor een moderne tuininrichting. Een trendy tuininrichting is vaak onderhoudsarm en heeft niet veel planten.

Wat past goed in deze tuininrichting?

 • Het gebruik van grotere terrastegels, bijvoorbeeld betontegels.
 • Verschillende materialen, zoals stenen, grind en hout.
 • Strakke overkapping over het terras.
 • Vijver met rechte lijnen.
 • Strakke afscheidingen en borders.
 • Weinig beplanting in de tuin.

Een groene stadstuin

Een klein tuintje en toch genoeg ruimte hebben voor planten en een terras? Dat kan! Door slim ontwerpen zorgt de vakman ervoor dat je zowel een klein terras als tuinbeplanting kunt aanleggen. Kies bijvoorbeeld voor een tuininrichting met banken in plaats van grotere stoelen, bekijk de mogelijkheden voor andere vormen of kies voor een verticale tuin.

Een verticale tuin?

Een verticale tuin wordt ook wel een plantenmuur genoemd. De beplanting wordt met speciale matten tegen een schutting of muur geplaatst. Een stadstuin is vaak erg klein en met een verticale tuin kun je toch nog genoeg planten, kruiden en bloemen kwijt bij het inrichten.

onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

Geen zin in het onderhouden van de tuin? Kies dan voor een onderhoudsvriendelijke tuin! Kies voor bestrating en grind met een worteldoek eronder. Zo voorkom je dat er onkruid doorheen gaat groeien. In een overzichtelijke tuin wordt er meestal gekozen voor 1 deel tuinbestrating en 2 delen groen.

Laat de tuinman voornamelijk wintergroene platen en bomen planten, want deze laten geen bladeren vallen in de winter en blijven het hele jaar groen. Ook vaste planten zijn handig, dan ben je niet elk jaar bezig met het planten van eenjarige planten.

Met bodembedekkers voorkom je de groei van onkruid tussen de planten en bomen. Ze bedekken een groot oppervlakte en groeien vaak goed in de schaduw.

Een budgetvriendelijke tuin aanleggen en inrichten? 5 handige tips!

Ben je op zoek naar mogelijkheden voor het ontwerpen en inrichten van een budgetvriendelijke tuin? Dan hebben wij nog vijf handige tips voor het inrichten voor je!

 1. Bepaal van tevoren wat je graag wel en niet wilt en stel een lijstje op wat niet mag ontbreken en wat eventueel geschrapt kan worden (indien te duur).
 2. Gebruik materialen en andere onderdelen opnieuw bij het inrichten om te besparen op de aanlegkosten.
 3. Laat klimplanten groeien tegen betongaas in plaats van dure afscheidingen.
 4. Kies voor het ontwerpen van een beplantingsplan met vaste planten die meerdere seizoenen meegaan.
 5. Laat een aantal onderdelen van de tuin opknappen door te renoveren in plaats van het aanleggen van een compleet nieuwe tuin.

Tuinrenovatie: een make-over voor jouw tuin

Met een tuinrenovatie in Sint-Andries vernieuw je je tuin. Je kunt een complete tuinrenovatie laten uitvoeren of ervoor kiezen om een aantal onderdelen van de tuin op te laten knappen. Een voordeel van renoveren is dat je het zo goedkoop of duur kunt maken als je zelf wilt. Ook met het opknappen van een aantal kleine onderdelen verander je al veel. Lees verder om meer te lezen over de mogelijkheden.

tuinrenovatie Sint-Andries

Kleine tuinrenovatie

De (goedkope) kleine tuinrenovatie; kleine aanpassingen, zoals nieuwe tuinbeplanting of tuinbestrating met een goedkopere steensoort. De gemiddelde kostprijs voor de (vernieuwde) tuinaanleg liggen hier rond de €1.500,- en €2.000,-.

Grote tuinrenovatie

De iets grotere gemiddelde tuinrenovatie; bij dit type renovatie wordt alle oude beplanting en tegels verwijderd. Vervolgens stort men zand om de tuinaanleg af te maken. Vaak wordt hier ook gekozen voor verlichting, sierbestrating, een tuinhuis en uiteraard tuinbeplanting. De kostprijs ligt tussen de €4.000,- en €6.000,-.

De luxe tuinrenovatie

Tot slot hebben we nog de complete tuinrenovatie; hierbij wordt vaak een tuinarchitect ingeschakeld die een tuinontwerp maakt. Ook hier wordt de hele tuin leeggehaald en opgevuld met zand. Vaak wordt bij de tuinaanleg al rekening gehouden met een vijver of zwembad uit het tuinontwerp. Men gebruikt hier vaak de duurdere materialen zoals natuursteen, Portugese tegels en het exclusievere hardhout. Ook tuinverlichting, een schuur, pergola en oprit zit bij dit type tuinrenovatie inbegrepen. De kostprijs varieert meestal tussen de €10.000,- en €15.000,-. Wil je je tuin laten renoveren? Vraag vrijblijvend offertes aan van bedrijven uit jouw streek!

7 redenen om te kiezen voor een tuinrenovatie in Sint-Andries

Ben je niet tevreden met je huidige tuin? Kies dan voor een tuinrenovatie! De mogelijkheden zijn eindeloos. Voordeel is dat een tuinrenovatie een stuk goedkoper is dan het aanleggen van een compleet nieuwe tuin. Met renoveren worden namelijk materialen en elementen van de tuin behouden.

Waarom kiezen voor renoveren? 7 Redenen:

 1. De tuin is verwilderd en onoverzichtelijk geworden
 2. Struiken en bomen zijn te ver doorgegroeid
 3. Er zijn kale plekken gekomen tussen de begroeiing door het afsterven van beplanting
 4. Het grasveld ligt er verkleurd bij
 5. Paden en terrassen zijn verzakt
 6. Je hebt een woning gekocht met een tuin die niet bij jou past
 7. Je wilt gewoon een nieuwe stijl van tuin

Tuinaanleg in Sint-Andries of tuinrenovatie?

Wanneer je je tuin wilt verbeteren is het mogelijk om een nieuwe tuin aan te laten leggen of je huidige tuin te laten renoveren. Het renoveren houdt in dat er één of meerdere onderdelen van de tuin vernieuwd worden. Een compleet nieuwe tuinaanleg in Sint-Andries neemt meer tijd in beslag. Wil je veel veranderen aan je tuin wat betreft het inrichten? Kies dan voor een nieuwe tuinaanleg.

Besparen op de totaalprijs van een tuinaanleg?

Kies dan voor een tuinrenovatie! Renoveren is namelijk goedkoper dan een nieuwe tuinaanleg. Ook door een aantal kleinere onderdelen te renoveren, verander je al veel aan je tuin. Denk aan nieuwe tuinbestrating, nieuwe planten of de installatie van verlichting.

tuinonderhoud Sint-Andries

Tuinonderhoud

Wellicht vraag je je af waarom tuinonderhoud nodig is? Ook al kies je voor een onderhoudsarme tuin, toch vraagt iedere tuin onderhoud om er optimaal van te kunnen blijven genieten. Redenen om voor tuinonderhoud te kiezen kunnen zijn: bij een trendy tuin mogen de strakke vormen niet verwilderen, de plantengroei moet in toom gehouden worden zodat alles verzorgd oogt en door correct te snoeien wordt tuinbeplanting jong gehouden en bloei gemaximaliseerd. Hierbij is bepalend dat op het juiste moment de juiste onderhoudswerken uitvoeren een garantie is voor het behoud van de structuur van jouw aangelegde tuin. Lees hier meer over: tuinonderhoud.

Wat kost tuinonderhoud?

>Gemiddeld kost een tuinman tussen de €35,- tot €50,- per uur. De hoogte is onder andere afhankelijk van de tuinwerken en de ervaring van een vakman. Heb je een grasveld en wil je deze laten maaien? Houd dan rekening met een tarief van €25,- per 100 vierkante meter. Je maakt het gras helemaal netjes door de kanten te laten snijden voor €1,- per meter.

Vaste prijs per m² of een uurtarief?

Spreek van tevoren af met de tuinarchitect uit Sint-Andries of er een vaste prijs per m² of een uurtarief gerekend wordt voor het onderhouden. Voor kleinere tuinwerken wordt meestal een uurtarief afgesproken. Met een vaste prijs per m² weet je precies wat je moet betalen en heb je niet te maken met een hogere totaalprijs wanneer de klus langer duurt.

Tuinonderhoud prijzen 2024

TuinonderhoudGemiddelde kosten*
Tuinman€ 35 – € 50 per uur
Grote onderhoudsbeurt voor een gemiddelde tuin (alles inclusief)€800,- tot €1.000,-
Algemeen tuinonderhoud€35,- per uur
Snoeiwerken€35,- per uur
Boom kappen€45,- tot €50,- per uur
Boomstronken verwijderen€65,- tot €80,- per uur
Afvoeren snoeiafval€10,- per uur
Gazon onderhouden: maaien€25,- per 100m²
Gazon onderhouden: verticuteren€100,- per 100m²
Kant snijden€1,- per meter
Schuttingen onderhouden€20,- tot €30,- per schutting
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per uur. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan.

Kwalitatieve tuinwerken Sint-Andries tegen lage prijzen!

Schakel een tuinbedrijf in! Bespaar op de totaalprijs van de tuinaanleg.

Certificaten tuinarchitect Sint-Andries

Controleer bij het vergelijken van de prijsoffertes bijvoorbeeld of een tuinarchitect uit Sint-Andries keurmerken heeft of in het bezit is van certificaat. Denk hierbij aan het VCA-certificaat of een BeSaCC-attest. Dit attest van het BeSaCC-systeem, het Belgian Safety Criteria for Contractors, is speciaal voor aannemers en ontwikkeld door het Verbond van Belgische ondernemingen. Om het attest te ontvangen, moet een architect voldoen aan de strenge eisen. Een onderneming wordt onder andere getoetst op veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Ga naar besacc-vca.be voor meer informatie.

Zelf tuin aanleggen of uitbesteden aan een tuinaannemer?

Een tuinrenovatie of tuinaanleg is veel en vooral zwaar werk. Wanneer je een tuinaannemer aanneemt voor alle tuinwerken, hoef je zelf niets te doen. Bovendien hoef je dan ook geen machines te huren of gereedschap te kopen. Denk aan een graafmachine of een trilplaat voor terrasbestrating. Eén van de grootste voordeel van het inhuren van een vakman is dat je zeker weet dat alles op de juiste manier aangelegd wordt.

Waarom een tuinaannemer?

 • De tuinaanleg of tuinrenovatie gaat een stuk sneller dan wanneer je het zelf zou doen.
 • Je hoeft geen speciaal gereedschap of andere hulpmiddelen (zoals een graafmachine) te kopen of te huren.
 • Je krijgt garantie op het geleverde werk met een tuinaannemer uit Sint-Andries.
 • Met een tuinaannemer weet je zeker dat alles op de juiste manier aangelegd wordt.

Tuinadvies nodig? Schakel een tuinaannemer uit Sint-Andries in!

Een tuinspecialist geeft je graag deskundig advies over de mogelijkheden voor jouw tuinaanleg of tuinrenovatie. De aannemer heeft veel vakkennis en ervaring en heeft daarom ook praktische tips voor je, bijvoorbeeld over de indeling, grondsoorten en geschikte planten. Zo krijg jij ook je droomtuin!

Een aantal zaken waar de tuinaannemer je graag advies over geeft:

 • Wanneer moet ik mijn grasveld inzaaien?
 • Welke planten zijn geschikt voor een onderhoudsarme tuin?
 • Welk onderhoud is nodig met een vijver?
 • Welke terrastegels moet ik kiezen?
 • Wanneer moet ik de bomen snoeien?

tuinaannemer Sint-Andries

Een tuinaannemer uit Sint-Andries voor al je tuinwerken

Een tuinaannemer in Sint-Andries voert allerlei tuinwerken uit. Denk aan het maken van een tuinontwerp, het leggen van tuinbestrating en het plaatsen van beplanting. Wil je een vijver met fontein of mooie buitenverlichting? Dat is geen probleem voor een tuinspecialist!

Ook voor het uitvoeren van grondwerken voor de tuinaanleg en het leggen van tuinbestrating staat een tuinspecialist graag voor je klaar. Geen zin in onderhoud? Schakel dan een vakman in. Deze weet precies wanneer welke bomen en struiken gesnoeid mogen worden en je tuin ziet er snel weer netjes uit.

Dit zijn de belangrijkste tuinwerken van een tuinbedrijf:

 • Maken van tuinontwerpen
 • Grondwerken en onderhoud
 • Aanleggen opritten, terrassen en tuinpaden
 • Aanleg van vijvers en andere waterpartijen
 • Plaatsen afsluitingen en hekwerken
 • Installeren tuinverlichting

Tips om te besparen op de kosten

Wist je dat elke tuinspecialist een eigen tarief hanteert? Hierdoor zijn er flinke prijsverschillen tussen verschillende tuinbedrijven. Door offertes te vergelijken weet je zeker dat je de beste prijs betaalt voor de tuinaanleg of tuinrenovatie. Je bespaart ook op de totaalprijs door een gedeelte van de aanleg zelf te verzorgen. Haal bijvoorbeeld oude bestrating eruit, voer afval af of doe het onderhouden zelf.

Onze tips om te besparen!

 • Kies een goedkope tuinspecialist uit de buurt. Zo bespaar je op de voorrijkosten.
 • Doe een aantal voorbereidende klusjes zelf, zoals het afvoeren van grond of het verwijderen van tuinbestrating.
 • Vergelijk offertes van meerdere specialisten. Je betaalt niet te veel voor de aanleg of het renoveren!

De voordelen van onze offerteservice voor tuinaanleg en renovatie

Het uitzoeken van een betrouwbaar tuinbedrijf is waarschijnlijk niet iets wat je elke dag doet. Daarom bieden wij onze offerteservice aan. Je hoeft alleen het offerteformulier in te vullen en ontvangt spoedig enkele scherp geprijsde offertes van specialisten. Je krijgt niet alleen inzicht in de exacte prijzen, maar weet ook zeker dat je niet te veel betaalt!

Profiteer ook van deze voordelen!

 • Je zit nergens aan vast na het invullen van het offerteformulier.
 • Het aanvragen van offertes is gratis.
 • Je kiest eenvoudig en snel de beste specialist uit tegen de beste prijs.
 • De besparing op de tuinkosten loopt op tot wel 40%!

tuinarchitect Sint-Andries

Tuinaanleg Sint-Andries? Gratis offertes vergelijken!

Wil je ook je tuin laten opknappen met een tuinrenovatie? Of juist een compleet nieuwe tuin laten aanleggen? Door een tuinaannemer in te schakelen voor de tuinaanleg in Sint-Andries weet je zeker dat alles snel en op de juiste manier aangelegd wordt. Je geniet snel van je vernieuwde tuin! Niet te veel betalen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt spoedig een aantal prijsoffertes door het offerteformulier in te vullen. Deze offertedienst is geheel gratis en zonder verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!

Handig om te weten...

Werkzaamheden + laatste offerteaanvraag

Tuinafsluiting maken – Antwerpen
Beplantingswerken – Anderlecht
Bestratingswerken – Kortrijk
Binnentuinaanleg – Brugge
Tuinverlichting en beregening – Leuven
Grasveld aanleggen – Deurne
Ontwerp / advies – Hasselt
Algemeen nazorg eigen projecten – Vilvoorde
Boomverzorging – Aalter
Boom vellen – Gent
Hagen en snoeivormen – Tienen
Interieurbeplantingen – Tongeren
Mechanische onkruidbestrijding – Lokeren
Vijveraanleg – Oostende